A TRANSFORMAT CASA PĂRINTEASCĂ ÎNTR-O DESTINAȚIE TURISTICĂ. Descoperiți povestea Elenei Lazarev din Strășeni, AICI

02 nov 2022
A făcut din casa părintească o adevărată atracție turistică. Elena Lazarev, o femeie de afaceri din satul Vorniceni, raionul Strășeni, nu s-a gândit niciodată să plece pe alte meleaguri. Antreprenoarea spune că a fost visul ei din copilărie să creeze atât pentru săteni, cât și pentru turiști un loc de poveste. A ales pentru asta chiar casa părintească, situată într-un loc pitoresc și liniștit, pe vârf de deal.

Datorită faptului ca este ultima locație din sat, este liniște. Este ceea ce îi place unui turist. Am hotărât să deschidem aici un muzeu pe tradiții cultural-locale și am vrut să valorific locul părintesc, mărturisește antreprenoarea.

În curte, are un mic muzeu în care fiecare exponat are o istorie. Ușa casei a văzut-o pe la săteni. E veche, însă cu un farmec aparte, spune femeia.

I-am spus soțului meu: Du-te, te rog, și cere ușa ceea, că tare îmi este dragă. Noi am muncit la ea vreo două săptămâni de zile, am renovat-o și am reușit să facem o adevărată operă de artă din ea, povestește Elena.
Multe exponate din muzeu sunt moștenite chiar de la părinții și bunicii Elenei.

Este aici un prosop care mi-e tare drag, îl am de la bunica mea. E din 1908. Cu acest prosop se legau mâinile la miri când se cununau.

Iar altele, i-au fost donate de către săteni.

De asemenea, avem o rochie de mireasă, care a fost donată de o localnică din sat. Doamna are 78 de ani. Inclusiv buchetele și coronița, susține Elena.

Chiar dacă inițial dorea doar un foișor în curte, într-un final a decis că e mai bine să construiască și un restaurant. Aici, femeia îi primește pe turiștii cu brațele deschise.



Băieții care au venit și au luat măsurile ca să ne construiască acest mic foișor au cerut 15 mii de euro pentru a-l ridica. Noi am zis nu. Atunci am mers pe latura ca să construim ceva util, pentru locuitori, pentru turistul care calcă aici. Am hotărât să facem ceva frumos, acoperit. Ca să putem activa și iarna și vara, povestește femeia.

Schimbările făcute în fosta gospodărie a părinților au fost destul de costisitoare. Elena Lazarev a mărturisit că a fost nevoită să ia bani cu împrumut.

Este și suportul donatorilor, dar în mare parte este suportul nostru. O parte de credite este de la bănci, o parte de la rude o parte de la persoane care ne-au împrumutat. Este greu, dar să sperăm că o să fie activitate și o să fie și împlinită inima, spune antreprenoarea.

Aici sunt organizate multe evenimente. Lumea se adună într-un amfiteatru, tot de ea creată.

Avem festivaluri, practicăm diferite manifestații culturale, cum ar fi Crăciunul. Ziua mamelor, festivalul pâinea de la iepure am avut aici, povestește Elena.

Sursa: jurnal.tv
 
loading ...