CASA RURALĂ „LA BUNICA CLAVA” - O LOCAȚIE PE PLACUL TURIȘTILOR STRĂINI

02 jan 2023
O adevărată bijuterie din sudul țării este rezervația Prutul de Jos, înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, iar satele din zonă au un potențial turistic enorm de a atrage oaspeții din întreaga lume. Ca parte a Acceleratorului de turism din Cahul, organizat de XY Partners în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, a fost creată platforma de promovare Cahul travel, unde pot fi descoperite diverse locații și pensiuni din regiune.

Una dintre acestea este Casa rurală „La Bunica Clava” din satul Văleni, o locație apărută recent pe harta turistică a regiunii, dar care deja a început să atragă tot mai mulți vizitatori.



Această pensiune deschisă în anul 2021 păstrează vie istoria, cultura și tradițiile locului. Viorica Ciobanu, moștenitoarea casei construite în 1961, nu a avut planuri de a se implica în sfera turistică, întrucât munca în calitatea de profesoară de limba română la școala din sat îi lua tot timpul.

Acum 5 ani, chiar ne gândeam să vindem casa” ne mărturisește doamna Viorica, dar fiica mai mare s-a opus acestei decizii și aici a și apărut ideea de a o transforma într-o pensiune, păstrând neatins sufletul acestui loc, unde mi-am petrecut copilăria.

Pășind pragul vechii case, ai senzația că timpul s-a oprit, iar ultimii 60 de ani au trecut pe alături, fără a lăsa vreo schimbare în interior. Covoarele tradiționale, albumele cu fotografii vechi, o mică bibliotecă și prosoapele lucrate manual de gospodinele din regiune creează o atmosferă plăcută, plină de liniște și amintiri.
 


Am zis să păstrăm tot ce se poate, dar să facem condiții decente pentru vizitatori. Am construit o baie modernă, am instalat un sistem de încălzire pe gaz, dar am păstrat sobele, care sunt funcționale și pot fi folosite de oaspeții care sunt în căutarea autenticului. Majoritatea obiectelor de mobilier au aceeași vechime ca și casa, doar le-am „împrospătat” un pic pentru a le readuce strălucirea de altădată, ne povestește Viorica Ciobanu.
Prispa casei, cotloanele vechi din jurul ei, grădina cu flori din marginea căreia se deschide o priveliște grozavă a luncii Prutului, toate păstrează intact acel suflu adevărat al vieții de la țară, acea liniște sufletească, în căutarea căreia tot mai mulți turiști vin pe aceste meleaguri.

Aici se oferă spre cazare întreaga gospodărie cu o capacitate de șase locuri și toate utilitățile necesare confortului turiștilor. Majoritatea vizitatorilor sunt din Moldova, dar deja și oaspeții străini încep a se interesa de această bijuterie din Văleni. „Casa bunicii Clava” a găzduit familii din Polonia, Lituania și Olanda, care au rămas încântate de vacanța petrecută la pensiune.

Pentru a ne dezvolta trebuie să mergem într-un pas cu lumea, să folosim toate instrumentele inovative pentru a ne face auziți. Dacă, la început, de aceasta se ocupau copiii noștri, acum a venit timpul să ne implicăm și noi, ne spune Viorica Ciobanu.

Familia Ciobanu planifică extinderea pensiunii prin construcția a câteva foișoare cu dormitoare în grădină, ceea ce ar permite mărirea numărului de vizitatori. Pentru a acumula cunoștințele necesare și a atrage turiști străini și locali, Viorica Ciobanu a participat la Acceleratorul de Turism organizat în regiunea Cahul, unde a avut parte de workshop-uri tematice, audit, recomandări și mentorat extern din partea experților din domeniu.

Acceleratorul de Turism m-a ajutat să obțin o claritate referitor la regulile și „secretele” din domeniul în care vreau să activez. Mentorii noștri au făcut un lucru mare, unindu-ne pe toți cei implicați în această activitate pe o singură platformă. Ne-au demonstrat că nu suntem concurenți, ci parteneri. Și doar lucrând împreună vom putea oferi oaspeților posibilitatea să își aleagă, în funcție de preferințe, serviciile de care doresc să beneficieze, începând de la tipul de cazare, masă, dar și activitatea care doresc să o practice, mai spune antreprenoarea.

Acceleratorul de turism este realizat de către XY Partners în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC și finanțat de UE în parteneriat cu Suedia. În Republica Moldova, Acceleratorul de Turism pentru regiunea Cahul este primul de acest gen, fiind un proiect care contribuie la dezvoltarea regiunii, oferind soluții inovative ce pot ajuta la depășirea dificultăților din sector și la creșterea potențialului regional.
loading ...