COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

05 jan 2022

Pentru directorul Complexului de meșteșuguri „Artă Rustică” din Clișova Nouă, raionul Orhei, Ecaterina Popescu, 2021 a fost un an în care a reușit să completeze colecția de covoare cu noi modele confecționate în stil tradițional, basarabean, anunță AGROMEDIA cu referire la moldpres.md.
 
Ecaterina Popescu a menționat că scopul de bază al instituției pe care o conduce este restabilirea motivelor și tehnicilor tradiționale de confecționare a scoarței basarabene din secolele XVIII-XIX.
 
„Este vorba de acel covor autentic care constituie parte a tezaurului nostru cultural. În anul trecut, am reușit să promovăm identitatea noastră culturală peste hotare. Astfel, lucrările noastre au completat standul R. Moldova la expoziția din Dubai. Am fost prezenți cu trei covoare cu motivul pomul vieții, precum și cu un covor cu brandul turistic al Moldovei. De asemenea, am participat la Zilele Chișinăului în orașul Buzău, România, cu o parte din colecția noastră de covoare, care a impresionat publicul”, a precizat Ecaterina Popescu.
 
Potrivit sursei citate, tot în 2021 Complexul „Artă Rustică” a organizat ateliere de creație pentru copiii din cele trei localități ale comunei: Clișova Nouă, Ciocâlteni și Fedoreuca.
 
„La bază au stat atelierele de cusut și de brodat, un atelier de pictură, precum și unul de perfecționare a dicției copiilor cu citire expresivă. Atelierul de pictură a fost condus de specialiști de la Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, iar cel de dicție și citire expresivă – de colaboratori ai Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. De asemenea, am participat la festivaluri naționale și internaționale. Unul dintre acestea a fost cel de artă populară din Rezina. Am convenit să mergem cu o expoziție la Roma, dar ea a fost amânată pentru luna martie”, a mai spus cunoscutul meșter popular.
 
Un muzeu al covorului și confecționarea opincuțelor
 
În cadrul Complexului „Artă Rustică” sunt practicate mai multe meșteșuguri: tricotatul, croșetatul tradițional, broderia tradițională, confecționarea încălțămintei tradiționale ( a opincuțelor ), țesutul pe orizontală și verticală. Tot aici, funcționează un muzeu al covorului cu multe exponate, Centrul de instruire - cu sala de șezători, un muzeu viu sau întreprinderea meșteșugărească „RusticArt”, o sală de expoziții cu două secții: port popular și covor authentic, și Casa Mare ca exponat muzeistic.
 
Ecaterina Popescu s-a născut la 04 aprilie 1954 în satul Clișova Nouă, Orhei. A absolvit Școala Pedagogică din Orhei și Universitatea de Stat
„A. Russo” din Bălți. A fost profesoară, primar al satului Clișova Nouă.  În 2001 a fondat Complexul de Meșteșuguri „Artă Rustică”. A participat la organizarea a șapte ediții ale Festivalului Covorului Basarabean. Este deținătoare a titlului onorific „Meșter Faur”.
 
Sursa: moldpres.md
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură. Detalii

12 jan 2022

DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI ÎN DROCHIA: Antreprenorii din regiune au participat la un atelier de instruire

05 jan 2022

MINISTRUL CULTURII A SEMNAT ACORDUL DE PARTENERIAT CU ANTRIM. Detalii

30 dec 2021

LA CAHUL, UNDE-S MAI DULCI IZVOARELE, VĂ AȘTEAPTĂ ȘASE DESTINAȚII TURISTICE. Locurile care merită să le vizitați

28 dec 2021

VENIȚI ACASĂ DE CRĂCIUN! Moldova Travel invită oaspeții la o sărbătoare într-un stil inedit. Detalii

21 dec 2021

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI

Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

loading ...