COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

05 jan 2022

Pentru directorul Complexului de meșteșuguri „Artă Rustică” din Clișova Nouă, raionul Orhei, Ecaterina Popescu, 2021 a fost un an în care a reușit să completeze colecția de covoare cu noi modele confecționate în stil tradițional, basarabean, anunță AGROMEDIA cu referire la moldpres.md.
 
Ecaterina Popescu a menționat că scopul de bază al instituției pe care o conduce este restabilirea motivelor și tehnicilor tradiționale de confecționare a scoarței basarabene din secolele XVIII-XIX.
 
„Este vorba de acel covor autentic care constituie parte a tezaurului nostru cultural. În anul trecut, am reușit să promovăm identitatea noastră culturală peste hotare. Astfel, lucrările noastre au completat standul R. Moldova la expoziția din Dubai. Am fost prezenți cu trei covoare cu motivul pomul vieții, precum și cu un covor cu brandul turistic al Moldovei. De asemenea, am participat la Zilele Chișinăului în orașul Buzău, România, cu o parte din colecția noastră de covoare, care a impresionat publicul”, a precizat Ecaterina Popescu.
 
Potrivit sursei citate, tot în 2021 Complexul „Artă Rustică” a organizat ateliere de creație pentru copiii din cele trei localități ale comunei: Clișova Nouă, Ciocâlteni și Fedoreuca.
 
„La bază au stat atelierele de cusut și de brodat, un atelier de pictură, precum și unul de perfecționare a dicției copiilor cu citire expresivă. Atelierul de pictură a fost condus de specialiști de la Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, iar cel de dicție și citire expresivă – de colaboratori ai Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. De asemenea, am participat la festivaluri naționale și internaționale. Unul dintre acestea a fost cel de artă populară din Rezina. Am convenit să mergem cu o expoziție la Roma, dar ea a fost amânată pentru luna martie”, a mai spus cunoscutul meșter popular.
 
Un muzeu al covorului și confecționarea opincuțelor
 
În cadrul Complexului „Artă Rustică” sunt practicate mai multe meșteșuguri: tricotatul, croșetatul tradițional, broderia tradițională, confecționarea încălțămintei tradiționale ( a opincuțelor ), țesutul pe orizontală și verticală. Tot aici, funcționează un muzeu al covorului cu multe exponate, Centrul de instruire - cu sala de șezători, un muzeu viu sau întreprinderea meșteșugărească „RusticArt”, o sală de expoziții cu două secții: port popular și covor authentic, și Casa Mare ca exponat muzeistic.
 
Ecaterina Popescu s-a născut la 04 aprilie 1954 în satul Clișova Nouă, Orhei. A absolvit Școala Pedagogică din Orhei și Universitatea de Stat
„A. Russo” din Bălți. A fost profesoară, primar al satului Clișova Nouă.  În 2001 a fondat Complexul de Meșteșuguri „Artă Rustică”. A participat la organizarea a șapte ediții ale Festivalului Covorului Basarabean. Este deținătoare a titlului onorific „Meșter Faur”.
 
Sursa: moldpres.md
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

LOCALITĂȚILE BULBOACA ȘI SPEIA – MAI ATRACTIVE PENTRU TURIȘTI. Satele vor avea propria strategie de dezvoltare a turismului

24 jun 2022

O NOUĂ DESTINAȚIE TURISTICĂ LA ORHEI. „Casa Rândunicii” așteaptă să fie descoperită în această vară

15 jun 2022

10 DESTINAȚII TURISTICE DIN MOLDOVA – incluse în lista zonelor cu însemnătate UNESCO

23 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE GASTRONOMICE DE VIZITAT ÎN ZONA PARCULUI NAȚIONAL NISTRUL DE JOS

20 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE ÎN ZONA CODRILOR MOLDOVEI. O rețea de trasee pentru drumeții a fost lansată recent

12 mai 2022

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI

Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

loading ...