HOȘ GELDINIZ! LA CONGAZ, DUPĂ TRADIȚII GĂGĂUZE. Complexul etno-turistic Gagauz Sofrasi, unic și special, își așteaptă turiștii

30 mar 2021

Dacă ajungi cumva în regiunea Congaz din Comrat, cu o populație de peste 11.000 de locuitori și declarat unul dintre cele mai mari sate din Europa, fă un popas la Gagauz Sofrasi. Compexul etno-turistic unic din localitate este singurul loc, unde poți cunoaște tradițiile culturii găgăuze. Pensiunea este dotată cu hotel, restaurant, pivniță și un muzeu cu exponate specific acestui popor, care mai poate fi întâlnit doar în R. Moldova. Aici găsiți patru case tradiționale țărănești, cu petreți din lut și acoperiș din stuf, așa cum erau pe vremuri locuințele din zonă. 
Dar ce bucate știu ei să pregătească! Cu diverse arome, mai picante și mai dulci, cu un vin deosebit, arta căruia provine încă din cele mai vechi timpuri. Îți poți umple timpul participând la atelierele de gătit și învăța secretele bucătăriei locuitorilor din regiune.
 

Ana Statova, proprietara și restauratoarea complexului, asigură locuri de muncă pentru 27 persoane. Cu sprijinul Proiectului de Competitivitate USAID, Suedia și Marea Britanie, complexul a reușit să-și îmbunătățească infrastructura și să doteze bucătăria cu mobilier nou și ustensile moderne.
Dacă vrei să stai aici o zi și o noapte, trebuie să știi că prețul pentru cazarea în căsuțe sau mini-hotel este de la 700 la 1.000 lei.  
Micul dejun costă o sută de lei, iar prețul unui prânz cu bucate tradiționale găgăuze tocănița tradițională kaurma și plăcinta kâvârma sau ghezlemele (plăcinte cu mărar) ajunge la cca 200 de lei.
 
Dar ai drept bonus degustarea vinului. Ana Statova spune că pentru acest plesair nu exită un preț unic stabilit, și fiecare are posibilitatea să aleagă din ce sticlă de vin să guste și ce cantitate să consume.
 

Mai găsești aici și biciclete, pe care poți urca și călători în jurul satului. Să mergi neapărat la lacul din sat și la biserica Sfintei Treimi din centrul localității. Poți pedala și mai departe, în satul vecin Beșalma, unde vei  descoperi primul muzeu de istorie găgăuză din lume, „Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Kara-Cioban”.
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

10 DESTINAȚII TURISTICE DIN MOLDOVA – incluse în lista zonelor cu însemnătate UNESCO

23 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE GASTRONOMICE DE VIZITAT ÎN ZONA PARCULUI NAȚIONAL NISTRUL DE JOS

20 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE ÎN ZONA CODRILOR MOLDOVEI. O rețea de trasee pentru drumeții a fost lansată recent

12 mai 2022

LA CAHUL, A FOST CREAT UN NOU CLUSTER TURISTIC - „VIA CAHUL”

29 apr 2022

TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

25 apr 2022

HOȘ GELDINIZ! LA CONGAZ, DUPĂ TRADIȚII GĂGĂUZE. Complexul etno-turistic Gagauz Sofrasi, unic și special, își așteaptă turiștii

HOȘ GELDINIZ! LA CONGAZ, DUPĂ TRADIȚII GĂGĂUZE

Complexul etno-turistic Gagauz Sofrasi, unic și special, își așteaptă turiștii

HOȘ GELDINIZ! LA CONGAZ, DUPĂ TRADIȚII GĂGĂUZE. Complexul etno-turistic Gagauz Sofrasi, unic și special, își așteaptă turiștii

loading ...