După ani lungi de muncă printre străini, Maria Cebotaru din Hoginești, Călărași a decis să investească într-o afacere în domeniul turismului rural acasă, în Moldova. Astfel, alături de soțul său și cu susținerea și ajutorul celor doi copii au construit o pensiune și au amenajat teritoriul din jurul acesteia, transmite AGROMEDIA, cu referire la Tele Matinal.
Eram în Italia, munceam și locuiam acolo. După o perioadă de timp, am adus copiii în vacanță în Moldova și lor le-a plăcut mai mult aici. Dorul de casă, de tradiții asta m-a făcut să deschid o pensiune, pentru că eu am o dragoste aparte pentru flori, pentru fructe, pentru tot ce ține de gospodărie, povestește Maria.
Pentru că pensiunea încă nu a fost deschisă oficial, nu sunt încă toate la locul lor. Potrivit antreprenoarei, multe mai urmează încă să fie construite.
Familia noastră constă din patru membri, eu, soțul și doi copii. Mădălina, fiica mai mare este fondatorul și directorul pensiunii. Băiatul are 17 ani, a finalizat școala medie, a făcut și niște cursuri apoi a zis că merge cu noi în afaceri. Mai avem și părinții aici, aproape. Soțul a rămas să ducă cârma mai departe pentru materialele de construcție și toate celelalte sunt scumpe. Până când nu ne deschidem oficial și nu vedem și noi că avem un venit, nu poate să revină în țară. În prezent, și fiica ne ajută financiar.
Pe teritoriul viitoarei pensiuni, femeia cultivă zmeură, căpșune și mure. Pentru a fi sigură că face totul ca la carte în grădină, Maria s-a înscris în cadrul unui proiect PNUD.
Facem diverse gemuri. Produc țuică, dar și lichior. La proiect am aplicat eu ca persoană fizică, așa erau condițiile. Am aplicat pentru sistemul de irigare pentru pomușoarele pe care le cultivăm, spune gospodina.
Țuica și supa de dovleac sunt specialitatea casei în familia Cebotari. Gospodina e responsabilă de întreg procesul, monitorizând cu migală fiecare etapă.
Prepararea țuicii începe de la fructe bine coapte, selectate cu atenție. Dacă adăugăm drojdii, atunci le spălăm, apoi le punem la fermenta. Drept rezultat, obținem plămada pe care o turnăm în cazan. Avem un aparat cu dublă distilare. Pentru a se încălzi plămadă și să înceapă procesul de evaporare, e nevoie să ridicăm temperatura între 80 și 100 de grade.
De fiecare dată, prima țuică o strâng într-un borcan. Curge 100 de grame, miros, dacă are miros înțepător, o arunc, încep să o colectez doar când ea are mirosul fructului din care este făcută, caise sau căpșune sau prune, atunci vine țuica cea mai bună. De obicei, scot 6 litri de țuică bună la un cazan, menționează Maria Cebotaru.
Și beciul casei este plin cu diverse bunătăți de casă, preparate cu grijă de gospodină. Tot aici, se păstrează și licorile magice, în butoaie speciale de stejar.
Avem murături, marinate, ardei iuți pentru zeamă. Avem o dulceață foarte gustoasă din zmeură, coacăză și agriș. Anul acesta am făcut și compot foarte gustos din zmeură, mure și căpșune.
În butoaie, avem vin și țuică. Regina casei noastre este țuica din cireșe amare, spune cu mândrie antreprenoarea.
Împreună cu ceilalți membri ai familiei, administratoarea de la Hoginești planifică să extindă afacerea și să deschidă oficial pensiunea pentru vizitatori.