Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” ar putea deveni un traseu internațional

18 dec 2020
Ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care cuprinde obiective turistice tematice pe teritoriul Republicii Moldova și al României, s-ar putea extinde și în Ucraina. Mai multe posibilități de promovare și internaționalizare au fost discutate în cadrul unui forum dedicat, desfășurat în data de 17 decembrie 2020. Evenimentul organizat de Agenția de Investiții a avut loc în format hibrid (fizic și online), întrunind reprezentanți din Republica Moldova, România și Ucraina.

Prima rută transfrontalieră din regiune, „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, a fost creată în 2019 și cuprinde 29 de obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, legate istoric de numele voievodului. Proiectul a fost dezvoltat în contextul în care Agenția de Investiții este un important partener de dezvoltare a sectorului turistic, creând platforme de promovare și susținere a actorilor din industrie.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții: „La câteva secole distanță, personalitatea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt rămâne a fi un liant între tezaurul istoric, cultural, spiritual și obiectivele turistice contemporane. Consider că este de datoria noastră ca cetățeni și instituție publică să valorificăm moștenirea lăsată de marele domnitor și să creăm platforme de susținere a comunităților din ecosistemul turistic. Agenția de Investiții, în calitate de dezvoltator al rutei, alături de partenerii instituționali din România, și-au propus să conecteze cele două țări la un circuit turistic regional și global. Solidari în convingerea că personalitatea voievodului deține toate ingredientele pentru a deveni un simbol de ancorare a ofertei culturale locale într-un spațiu internațional, ne dorim ca ruta să devină și o opțiune de prelungire a sejurului turistic pentru potențialii vizitatori atât din statele europene, cât și din țările foarte îndepărtate, precum statele din Asia și Orientul Mijlociu, Japonia, SUA sau Canada. Vom continua acțiunile de promovare prin amplasarea panourilor informative la obiectivele rutei, precum și organizarea unui tur cu participarea ghizilor, bloggerilor, vloggerilor, după ridicarea restricțiilor”

Ruta cultural-turistică „Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt” parcurge circa 2.000 km și străbate optsprezece localități din România, unsprezece localități din Republica Moldova și treispezece domenii viticole, oferind, astfel, turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetățile fortificate, hrubele (beciurile domnești) vechi de peste 500 de ani, a căror continuitate s-a păstrat până în zilele noastre și, nu în ultimul rând, a muzeelor în cadrul cărora sunt organizate expoziții cu vestigii din timpul domniei Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, pe lângă atracțiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiționale, 34 din Republica Moldova și 46 din România, care oferă turiștilor o experiență diversificată: gastronomică, oenoturistică, de aventură etc.

ES Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Orice obiectiv turistic, orice rută are nevoie de o poveste, de o legendă, iar domnitorul nostru Ștefan cel Mare și Sfânt a fost o personalitate istorică uriașă, care reprezintă un reper moral și istoric de necontestat. În acest context, Ruta cultural-turistică «Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt » este pentru noi o oportunitate de conștientizare și de promovare a valorilor culturale și turistice comune prin unificarea instrumentelor de promovare și a marketingului de destinație pentru transmiterea unui mesaj coerent. Totodată, această nouă inițiativă reprezintă un instrument modern prin care nu doar protejăm tezaurul istoric și spiritual care ne unește, dar și înscriem țările noastre pe harta turistică a lumii”

Pentru a fi considerată internațională, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” trebuie să traverseze 3 state, de aceea extinderea traseului în Ucraina este un pas firesc de promovare și internaționalizare a rutei.

Serghei Humeniuk, Consilier, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova: „Avem cel puțin 2 obiective turistice care se află în Ucraina, au legătură directă cu Ștefan cel Mare și pot fi incluse în rută: Cetatea Albă din regiunea Odesa și Cetatea Hotin din regiunea Cernăuți. Astfel, dacă aceste eforturi de extindere vor continua, atunci putem spune că această rută ar putea deveni un exemplu extraordinar de bun pentru noi proiecte transfrontaliere, precum ar putea fi cele în domeniul victiculturii”

Odată cu extinderea sa, ruta va putea obține certificarea Consiliului Europei, care oferă numeroase beneficii: posibilitatea de a participa la forumul anual consultativ; instruiri pentru țările membre, pentru funcționarii publici, organizațiile turistice; acțiuni de sporire a legăturilor de rețea și vizibilitate, dar și oportunități de finanțare.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură. Detalii

12 jan 2022

DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI ÎN DROCHIA: Antreprenorii din regiune au participat la un atelier de instruire

05 jan 2022

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

05 jan 2022

MINISTRUL CULTURII A SEMNAT ACORDUL DE PARTENERIAT CU ANTRIM. Detalii

30 dec 2021

LA CAHUL, UNDE-S MAI DULCI IZVOARELE, VĂ AȘTEAPTĂ ȘASE DESTINAȚII TURISTICE. Locurile care merită să le vizitați

28 dec 2021

Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” ar putea deveni un traseu internațional

Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” ar putea deveni un traseu internațional

Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” ar putea deveni un traseu internațional

loading ...