170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

02 dec 2021
16 vinării mici și medii din Republica Moldova, dintre care 10 membre ale Asociației Micilor Producători de Vinuri, au beneficiat de echipamente performante și asistență tehnică pentru îmbunătățirea procesului de producere a vinurilor și sporirea calității vinului de autor. Suportul a fost acordat de Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova. Utilajele noi, în valoare totală de circa 170 mii USD, includ fermentatoare de inox, vase de inox pentru stocarea vinului,  baricuri, prese, sisteme de control a temperaturii  și filtre de curățare și sterilizare a vinurilor.

Noile echipamente permit gestionarea ușoară a procesului de producere a vinului în toate fazele de producere, garantează standarde igienice, permit maturarea vinului și sporirea calității produsului. Totodată, suportul oferit de USAID APM a generat investiții adiționale de circa 410 mii dolari din partea vinarilor pentru perfecționarea procesului de producere a vinului. Tehnologiile îmbunătățite le permit micilor vinificatori să îmbutelieze vinurile oferind valoare adăugată produsului comercializat.


 
În cadrul aceleiași inițiative de susținere a eforturilor micilor vinificatori privind sporirea calității vinului, USAID APM a ajutat Asociația Micilor Producători de Vinuri să procure mici echipamente necesare în procesul de producere și îmbuteliere și etichetare a vinului, care sunt oferite cu împrumut membrilor asociației în perioada de recoltare, producere și îmbuteliere a vinurilor.
 
Nicolai Olărașu, care deține Crama Mingir, susține că echipamentul oferit de USAID APM îi permite să asigure un flux continuu de producere a vinului. Datorită noului echipament, vinăria își va îmbunătăți capacitățile de producere și speră să-și extindă vânzările în România, ceea ce îi va permite să construiască la cramă o sala de degustare pentru turiști.
 
„În afară de echipament, am primit consultanță din partea experților de producere și marketing, am fost ajutați în crearea website-lui și materialelor de prezentare”, afirmă vinificatorul.


 
Vinăria Bahu, din satul Bahu, raionul Calarași, lansată de doi prieteni - Mihai Iuzvac și Anton Deleu - a beneficiat de utilaj care, potrivit vinificatorilor, este crucial pentru îmbunătățirea calității vinului produs de Bahu Winery. În prezent, cele circa 3 000 sticle de vin produse de vinărie sunt vândute prin intermediul vinotecilor, dar și la târgurile locale, însă vinificatorii susțin că utilajele primite le oferă perspective de dezvoltare și extindere a activității lor.
 
Nicolae Minciună, având studii în vinificație, a lansat mica vinărie Domeniile Pana în satul Slobozia Mare din raionul Vulcănești, după ce mai mulți ani a muncit la o vinărie în Noua Zeelanda. Nicolae afirmă că datorită climei, solurilor calcaroase cu caracteristici geologice și compoziția minerala unică din regiunea Sloboziei Mare, strugurii au un gust deosebit, iar vinurile sunt caracterizate de un terroir incomparabil. Utilajele de care a beneficiat îi permit să sporească producția de vin și calitatea vinului de autor, țintind piața din România.
 
Printre beneficiarii de asistență oferită de proiectul USAID APM micilor vinificatori sunt și vinăriile AlterEgo și Familna Vinarna Rizov, care în 2021 au fost premiate cu medalii de aur pentru primul lor vin.
 

 
Precizăm că în anul curent vinurile moldovenești au fost apreciate cu peste 1 150 medalii în cadrul concursurilor internaționale, iar peste 200  medalii revin micilor producători de vinuri din Moldova, membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022

FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST” REVINE CU O NOUĂ EDIȚIE

04 mai 2022

170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

loading ...