DUMITRAȘ WINERY, VIN PRODUS DE UN TATĂ ÎNȚELEPT ȘI TREI FII ASCULTĂTORI. Îl găsiți la Vadul-Leca și Cămara Fest

04 aug 2021
Micii producători de vinuri devin o adevărață forță motrice pe piața de profil, cu un produs tot mai calitativ și medalii la concursuri locale și internaționale. Istoria de azi este despre o familie care a reușit, în plină pandemie (mai 2020), să se lanseze pe piața vinurilor și povestea căreia începe acum mulți ani, prin 2000, când Anatolie Dumitraș, medic veterinar de profesie, a plecat în Italia să muncească. Să câștige un ban pentru a-și întreține familia, că avea trei haiduci de crescut. Și cum nimic nu are loc întâmplător în astă lume, soarta îl aduce pe tatăl la un italian cu podgorii și producător de vinuri.

Tatăl s-a inspirat de la patronul italian

A lucrat la vinificator vreo zece ani, timp în care a reușit să îndrăgească meseria și să cunoască anumite taine ascunse în sticlele de vin. Așa că în 2005 a adus acasă, la Vadul-Leca din Telenești, primii butași și a înființat prima plantație, pe 1 ha și ceva. Prin 2010 s-au extins și acum îngrijesc un teren cu viță de vie de 4 ha.Ștefan, cel mai mare dintre cei trei fii, activează în domeniul IT, dar după ce am discutat cu el suntem siguri că va deveni un adevărat fermier și vinificator. Au plantat soiuri europene - Chardonnay, Merlot, Pinot Grigio, butașii s-au dezvoltat în Italia, așa că au și fler de latino.
 
„Prima recoltă am cules-o în 2008 și am început prin a vinde struguri la alte vinării. O parte o prelucram acasă și produceam vin artizanal. În 2016 am găsit oportunitatea de a trece la altă etapă, cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Am câștigat un proiect, am investit și noi o parte din bani și așa s-a născut Dumitraș Winery. Am reușit să trecem la vinuri de altă calitate, acceptate pe piață și îmbuteliate în sticle de 750 ml, cu etichetă. Marca am înregistrat-o acum două săptămâni și producem patru feluri de vin”, a povestit Ștefan pentru AGROMEDIA.

Patru vinuri și toate de Vadul-Leca!

Gama Dumitraș Winery cuprinde vinurile Chardonnay, cu un gust lejer, proaspăt cu nuanțe de fructe galbene, urmat de un postgust plăcut; Merlot, care se remarcă prin arome fine de pomușoare negre, cu nuanțe rafinate de cireșe amare; Pinot Grigio, cu aromă fină cu nuanțe ușoare barbaris și pere, gust proaspăt cu aciditate echilibrată și Merlot Rosé, băutura acompaniată de o aromă pronunțată de fructe exotice cu un gust rond, plăcut echilibrat. Și toate de Vadul-Leca!

Vinăria deține două hale, în una prelucrează strugurii, iar în cealaltă are loc procesul de fermentare și transformarea sucului în vin. Au și vase de inox, echipați ca lumea bună. O parte din ustensile le-au adus din Italia, altele le-au procurat de pe loc.  

„Strugurii îi recoltăm în septembrie, anul acesta credem că va fi mai târziu, dar nu îi culegem până nu verificăm nivelul de zahăr din bobițe. Respectăm o tehnologie strictă pentru a nu risca cu calitatea. Patronul din Italia a gustat vinurile noastre și i-au plăcut foarte mult. E o afacere de familie, dar angajăm muncitori sezonieri, aceeași „brigadă” de ani de zile”, ne-a mai spus tânărul Ștefan, căruia îi revine funcție de promovare și unele munci pe care reușește să le facă la plantație în weekend.  

Acum doi ani au devenit membri ai Asociațiilor Micilor Producători de Vinuri și marca lor poate fi găsită prin rețelele de magazine specializate, vinotecile din oraș și, bineînțeles, la Cămara Fest!

„Târgurile sunt, în primul rând, un mijloc destul de bun pentru  promovare. Acum există foarte multe vinuri pe piață și trebuie să te impui ca oamenii să te cunoască sau să fie motivați să aleagă produsul tău. Secretul vinului nostru e că producem unul cât mai natural și mai parfurmat. Și în acest an vom avea recoltă, chiar dacă au căzut multe ploi. Tabloul din podgoria noastră arată bine”, ne-a spus urmașul micului producător de la Vadul-Leca.
 
loading ...