EXPORTURILE VINURILOR ÎMBUTELIATE AU AVUT O CREȘTERE ÎN PRIMUL SEMESTRU. Iată datele statistice

12 aug 2020
În pofida situației pandemice, țara noastră continuă să exporte vinuri pe diferite piețe externe. Potrivit datelor statistice, în primele șase luni ale acestui an, producția vitivinicolă a fost exportată în 56 de țări ale lumii, înregistrând, astfel, o creștere a cererii, în special, în România, Ucraina și Cehia și o descreștere în Federația Rusă și Belarus. Prin urmare, în primul semestru al anului curent, exporturile de vinuri îmbuteliate au crescut cu 5,7 la sută,  adică cu 1.094,5 milioane de litri, comparativ cu primul semestru din 2019. Printre principalele țări de export au fost România, Polonia și Cehia. Rezultatele au fost obținute datorită eforturilor comune ale vinificatorilor moldoveni, reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și ale Oficiului Național al Viei și Vinului de a promova constant produsul mândriei naționale, prin intermediul campaniilor și activităților implementate la nivel local și internațional.

Astfel, majoritatea exporturilor au fost făcute în primele două luni ale anului. O scădere explicabilă a fost simțită în lunile martie – mai, din cauza pandemiei de COVID-19, China fiind printre piețele în care a fost cea mai simțită această descreștere. Din luna iunie, exporturile de vinuri și-au revenit, înregistrând o evoluție semnificativă de 0,6 la sută la volum și 1,5 lasută la  valoare, față de iunie 2019.
Chiar și așa, datele ONVV mai arată că în primul semestru al acestui an, exportul total de vinuri a constituit 69,5 milioane de litri, în scădere cu 3,4 la sută sau cu 2,4 milioane de litri în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Din volumul total de vânzări în afara țării, vinurile liniștite dețin o cotă de 94la sută, vinurile fortificate – 2,6la sută, divinurile și distilatele – 2,2 la sută, iar spumantele – aproape 1 la sută.
În cele 56 de țări ale lumii, viticultorii din țară au exportat vinuri în sumă de 1.247,8 milioane de lei, în scădere cu aproape șase la sută ori cu 74,7 milioane de lei mai puțin decât în primele șase luni din 2019. Din totalul veniturilor, vinurile liniștite au generat 80,2 la sută, divinurile și distilatele – 14,5 la sută, vinurile fortificate – 3,3 la sută, iar spumantele – aproape două la sută.
Pentru a stimula exporturile de vinuri în cea de-a doua jumătate a anului 2020 și la începutul anului 2021, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este în proces de pregătire a unui plan de intensificare a eforturilor de promovare a sectorului vitivinicol la nivel local și internațional. Principalul obiectiv va fi orientat spre mediul digital, extinderea prezenței în comerțul electronic pe toate piețele strategice, dar și comunicarea pe segmentele internaționale.

De la creare și până în prezent, Oficiului Național al Viei și Vinului a promovat constant vinul de calitate și a întreprins acțiuni pentru diversificarea piețelor de desfacere pentru domeniul vitivinicol. ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. 
 
 
 
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

BUTOAIELE PRODUSE ÎN MOLDOVA AU AJUNS TOCMAI ÎN SPANIA! Istoria de succes a lui Igor Severin

20 jan 2022

ELIZAVETA BREAHNĂ, DIRECTOR ONVV: Avem cea mai mare densitate a podgoriilor din lume. În domeniul vitinicol activează 150 mii persoane

19 jan 2022

DOMENIILE PANĂ, AFACEREA DE FAMILIE CU GUST AUTENTIC. Vinificatorul Nicolae Minciună și istoria lui de succes

17 jan 2022

VINIFICATORIII DIN MOLDOVA VOR FI VIZITAȚI DE PARTENERII FRANCEZI. Detalii de la webinarul PartnersInWine

13 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022

EXPORTURILE VINURILOR ÎMBUTELIATE AU AVUT O CREȘTERE ÎN PRIMUL SEMESTRU. Iată datele statistice

EXPORTURILE VINURILOR ÎMBUTELIATE AU AVUT O CREȘTERE ÎN PRIMUL SEMESTRU

Iată datele statistice

EXPORTURILE VINURILOR ÎMBUTELIATE AU AVUT O CREȘTERE ÎN PRIMUL SEMESTRU. Iată datele statistice

loading ...