MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ. Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

02 jul 2021

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova a venit cu concluzia că micii producătorii de vinuri trebuie să se perfecționeze continuu și să opteze pentru practicele inovative și durabile de producere a vinurilor artizanale. Ideea a fost anunțată la lansarea unui program de instruire a micilor vinificatori, ce se va desfășura în următoarele săptămâni cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
 
Reprezentanții a peste 40 de vinării mici din țară au participat la prima instruire organizată în cadrul Cramei Mircești, din satul Mircești, raionul Ungheni. Studiile s-au axat pe înființarea și gestionarea viilor super intensive, practicile inovative și cost-eficiente de producere a vinului, managementul apelor reziduale în condițiile unei mici crame etc. De asemenea, micii vinificatori au fost informați despre posibilitate de dezvoltare a unor afaceri profitabile prin combinarea activității de producere a vinului cu activitatea turistică.
 

Mulți dintre ei se confruntă cu lipsa de cunoștințe și experiență de dezvoltare a unor afaceri vinicole fezabile și de implementarea tehnologiilor avansate de producere a vinului.
 
Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, a explicat colegilor că ei trebuie să se orienteze spre producerea vinurilor artizanale de calitate înaltă cu accent pe tehnologii durabile, cu impact minim asupra mediului, păstrând biodiversitatea și valorificând avantajele geografice și potențialul turistic al regiunii.

“Micul vinificator este un om de creație și nu poate concura cu întreprinderile mari de producere a vinurilor, pentru că scopul activității lor este diferit și gustul vinului lor este diferit”, afirmă Arcadie Foșnea.
 
Serghei Rizov, mic producător de vinuri din raionul Taraclia, a declarat că este relevantă experiența unor crame care deja a obținut rezultate recunoscute în țară și peste hotare, dar și cea a producătorilor de vinuri care au testat diverse tehnologii și sunt gata să le comunice colegilor.
 
Alexei Mîrzac, mic vinificator din raionul Orhei, consideră că schimburile de experiență  între vinificatori și instruirile sunt valoroase mai ales pentru vinăriile aflate în debut, așa cum este Crama Mîrzac, aflată la moment în construcție.
 
AGROMEDIA menționează că în prezent Asociația Micilor Producători de Vinuri întrunește 50 mici producători care exploatează peste 400 hectare de viță-de-vie, produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri sunt apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaționale.
 
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC. Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

26 mai 2022

OPERAŢII ÎN VERDE LA VIŢA-DE-VIE. Cum se fac corect în funcție de soi?

26 mai 2022

DELICII GASTRONOMICE, DEGUSTĂRI DE VIN, MASTERCLASSURI ȘI MULTE SURPRIZE. Toate acestea – duminică, la „DeVin&DeGust”

25 mai 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ. Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ

Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ. Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

loading ...