MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ. Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

02 jul 2021

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova a venit cu concluzia că micii producătorii de vinuri trebuie să se perfecționeze continuu și să opteze pentru practicele inovative și durabile de producere a vinurilor artizanale. Ideea a fost anunțată la lansarea unui program de instruire a micilor vinificatori, ce se va desfășura în următoarele săptămâni cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
 
Reprezentanții a peste 40 de vinării mici din țară au participat la prima instruire organizată în cadrul Cramei Mircești, din satul Mircești, raionul Ungheni. Studiile s-au axat pe înființarea și gestionarea viilor super intensive, practicile inovative și cost-eficiente de producere a vinului, managementul apelor reziduale în condițiile unei mici crame etc. De asemenea, micii vinificatori au fost informați despre posibilitate de dezvoltare a unor afaceri profitabile prin combinarea activității de producere a vinului cu activitatea turistică.
 

Mulți dintre ei se confruntă cu lipsa de cunoștințe și experiență de dezvoltare a unor afaceri vinicole fezabile și de implementarea tehnologiilor avansate de producere a vinului.
 
Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, a explicat colegilor că ei trebuie să se orienteze spre producerea vinurilor artizanale de calitate înaltă cu accent pe tehnologii durabile, cu impact minim asupra mediului, păstrând biodiversitatea și valorificând avantajele geografice și potențialul turistic al regiunii.

“Micul vinificator este un om de creație și nu poate concura cu întreprinderile mari de producere a vinurilor, pentru că scopul activității lor este diferit și gustul vinului lor este diferit”, afirmă Arcadie Foșnea.
 
Serghei Rizov, mic producător de vinuri din raionul Taraclia, a declarat că este relevantă experiența unor crame care deja a obținut rezultate recunoscute în țară și peste hotare, dar și cea a producătorilor de vinuri care au testat diverse tehnologii și sunt gata să le comunice colegilor.
 
Alexei Mîrzac, mic vinificator din raionul Orhei, consideră că schimburile de experiență  între vinificatori și instruirile sunt valoroase mai ales pentru vinăriile aflate în debut, așa cum este Crama Mîrzac, aflată la moment în construcție.
 
AGROMEDIA menționează că în prezent Asociația Micilor Producători de Vinuri întrunește 50 mici producători care exploatează peste 400 hectare de viță-de-vie, produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri sunt apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaționale.
 
 
Top știri

VINURI ”ATIPICE” CREATE DE DOI TINERI SOMELIERI

21 oct 2021

PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

20 oct 2021

RECOLTAREA E ÎN TOI: Aproape 15 mii tone din producția strugurilor de masă au fost exportate

19 oct 2021

ÎNGHEȚUL VIȚEI DE VIE: Cum se manifestă și care sunt metodele de prevenție

18 oct 2021

COREEA DE SUD: O piață-țintă pentru sectorul vitivinicol din R. Moldova

15 oct 2021
Din aceiași categorie

STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin. Ce cred fermierii despre calitate

21 sep 2021

ARCADIE FOȘNEA PLEACĂ DE LA CHATEAU VARTELY. Unde se va refugia celebrul oenolog și ce sentimente trăiește, afli AICI

09 aug 2021

SOIURILE APIRENE, STRUGURII NOII GENERAȚII. În colecția antreprenorului Petru Mihov găsim 16 feluri de ciorchini fără semințe

25 aug 2021

DUMITRAȘ WINERY, VIN PRODUS DE UN TATĂ ÎNȚELEPT ȘI TREI FII ASCULTĂTORI. Îl găsiți la Vadul-Leca și Cămara Fest

04 aug 2021

CRISTINA FROLOV DEMISĂ DE LA ONVV. Există mai multe versiuni

27 sep 2021

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ. Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ

Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI INSTRUIȚI PENTRU MAREA PIAȚĂ. Lecții despre practicile inovative și sustenabilitate

loading ...