VINĂRIA TRONCIU DE LA MARGINEA SATULUI PERENI. Istoria vinificatorului, care își așteaptă feciorii de la muncă din Portugalia

23 apr 2021
 
Localitatea Pereni din raionul Hâncești este un sătuc mic, situat pe o colină și încojurat de jur împrejur de podgorii. Anume aici, la o margine de sat, veți putea vizita în cel mai apropiat timp agropensiunea dlui Nicolae Tronciu. Până atunci însă, este tocmai momentul să aflăm povestea Vinăriei Tronciu și a brandului de vin Tronciu Wines.
 
Era prin 1997. Nicolae a conceput, inițial, vinăria, pentru comercializarea strugurilor către alte vinării. Că pe atunci existau suficiente în localitățile din aria Perenilor. Mai târziu, stăpânul cramei a început să participe la diferite expoziții dedicate viticulturii, cum ar fi Farmer Moldagroteh sau Fabricat în Moldova.
 

Douăzeci de ani mai târziu, Nicolae înregistrează Vinăria Tronciu, sau  Tronciu Wines. Asta așa, pentru turiștii care să știe unde merg și ce vor servi. Mica afacere beneficiază de ajutor în cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia. Această susținere a ajutat Vinăria Tronciu să procure utilajul necesar, dar și să-și ajusteze procesele tehnologice de producție, atât de necesare pentru producerea vinurilor de calitate, corespunzătoare standardelor internaționale.
 
Domnul Nicolae Tronciu are planuri mari pentru viitor. Acesta depune tot efortul pentru dezvoltarea vinăriei, fiindcă marele vis al lui este să-și readucă acasă feciorii plecați la muncă în Portugalia, ca aceștia să-l ajute în treburile vinăriei. Anul acesta, domnul Nicolae planifică să mai planteze viță-de-vie și să realizeze conversiunea la procesul ecologic de creștere a strugurilor. La fel, încearcă să dezvolte și potențialul turistic al vinăriei, ca să transforme Vinăria Tronciu într-o destinație obligatorie pentru turiști.
 
Contactat de AGROMEDIA, patronul vinăriei ne-a spus că acum turiștii pot vizita sala de degustare, bea un vin bun la terasă, mânca din pâinea coaptă în cuptor. Vinul, certificat și cu etichete rustice, îl păstrează în cramă, de unde îl duce și la expoziții și concursuri. Chiar luni, merge la unul dintre ele, iar mâine, îl găsim la târgul EcoLocal, cu produsul crescut și cules cu propriile mâini. Despre pensiune, dl Tronciu ne-a anunțat că încă un pic de răbdare, și la Pereni va fi ridicat cel mai frumos și spațios loc de cazare.
 
Domnul Nicolae Tronciu este un exemplu pentru comunitatea din regiunea sa, dar și pentru cei care încearcă să dezvolte o afacere sustenabilă acasă, în Republica Moldova. Pentru că #ePosibilAcasă!
 
 
 

VINĂRIA TRONCIU DE LA MARGINEA SATULUI PERENI. Istoria vinificatorului, care își așteaptă feciorii de la muncă din Portugalia

VINĂRIA TRONCIU DE LA MARGINEA SATULUI PERENI

Istoria vinificatorului, care își așteaptă feciorii de la muncă din Portugalia

VINĂRIA TRONCIU DE LA MARGINEA SATULUI PERENI. Istoria vinificatorului, care își așteaptă feciorii de la muncă din Portugalia

loading ...