Mai multe informații privind impactul schimbărilor climaterice asupra sectorului vitivinicol, dar și a recoltei de struguri, vor fi prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, ediția a III-a, cu subiectul „Recolta de struguri 2020: particularități și valorificare”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.
Evenimentul va avea loc online, în data de 25 august, începând cu ora 10.00, și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook Wine of Moldova. Participanții la conferință vor prezenta experiența acestui an.
Pe parcursul evenimentului vor fi făcute și recomandări pentru adaptarea practicilor oenologice la noi metode de vinificare a materiei prime afectate de seceta din acest an. De asemenea, vor fi oferite sfaturi pentru sesiunea de recoltare a strugurilor, astfel încât aceasta să se desfășoare cu respectarea măsurilor de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19.
Datele statistice disponibile până în prezent arată că, deși la nivel mondial sectorul vinicol înregistrează scăderi ale veniturilor din cauza sistării exporturilor, Republica Moldova se menține la un nivel satisfăcător.
Cele mai recente informații ale Oficiului Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicolj, arată că:
- Stocurile vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 21 mil. dal sau cu 35% mai mari comparativ cu media multianuală;
- În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30%;
- În primele 7 luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 mil. litri (6,5%) și în valoare – 87 mil. lei (6,8%);
- Piața vinului îmbuteliat atestă o creștere de 5% în volum și o modestă creștere de 0,2% în valoare;
- Piața vinului în vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare;
- Seceta severă, înghețul de primăvară și grindina sunt factorii care cauzează pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri;
- Cantitatea de struguri destinată produselor vitivinicole se estimează la circa 150-200 mii tone și un volum de vin de 8-10 mil. dal.