CALENDARUL FERMIERULUI. Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

29 jan 2021

Ultima lună de iarnă aduce cu sine un șir de munci agricole, indiferent în ce domeniu activați. Dacă sunteți crescător de păsări, porci, bovine, ovine, caprine și alte animale mici și chiar dacă anul împrejur nu e timp de relaxare, e bine să știți că anume acum e momentul când adăposturile de animale se curăță de zăpadă. În același timp, verificați zilnic sursele de apă și conductele de transport, pentru a le feri de îngheț. Se completează, dacă e cazul, materialul furajer și apa. Nu uitați să reparați utilajele, echipamentul și instrumentele de lucru. În plus, faceți o analiză a personalului angajat și calculați numărul exact, de care ați avea nevoie pentru perioada următoare.
 
Specialiștii mai recomandă să refaceți stocul de medicamente și alte produse veterinare și curățarea drumurilor către toate adăposturile animalelor. Dacă afară e mai cald, le puteți scoate chiar și la o mică plimbare. Aveți o văcuță, căpriță sau oițe aflate în perioada gestației? Asigurați-vă că toate lucrurile pentru fătare au fost puse la punct. Mai ales când e vorba de ovine. Alte ocupații, cum ar fi contracte pentru realizarea și distribuirea produselor obținute la fermă, sunt tot pentru februarie.
 
La sud, fătarea e în toi!
 
Recomandările specialiștilor pentru zootehnicieni rămân valabile, doar că fermierii noștri, vorba vine, rîmâne fiecare cu obiceiurile lui. Contactat de AGROMEDIA, Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova ne-a relatat că majoritatea lucrărilor, cum ar fi dezinfectarea spațiilor și pregătirea furajelor, au fost realizate încă în septembrie. Dl Prisăcaru deține o fermă de 200 de capete de ovine, dintre care 180 sunt femele, și acum tot personalul este antrenat în asistarea oilor la naștere.
 
Am administrat vitamine pentru a întări imunitatea animalelor. Oile încep a făta și e nevoie de atenție maximă. Am fost săptămâna aceasta la sud, la Cahul și Vulcănești nașterile sunt în toi. La fermele din centrul țării, perioada respectivă  începe în feruarie și durează până în martie. Din cauza secetei, avem un mare deficit de hrană. Nici măcar nu avem de unde o procura, chiar dacă e foarte scumpă. Anul trecut, 1 kg de lucernă l-am procurat cu 2, 50 lei, anul acesta prețul e de 5 lei per kg. La fel de scump e și 1 kg de porumb. Fermierii din Edineț parcurg sute de kilometri până în raioanele de sud ca să cumpere paie”, ne-a spus pe o notă tristă zootehnicianul. Dl Prisăcaru a mai adăugat că roadele le vom culege în iunie, atunci când prețul laptelui va rămâne neschimbat, chiar dacă  întreținerea ovinelor sau vitelor îi costă triplu.

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

CALENDARUL FERMIERULUI

Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

loading ...