CALENDARUL FERMIERULUI. Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

29 jan 2021

Ultima lună de iarnă aduce cu sine un șir de munci agricole, indiferent în ce domeniu activați. Dacă sunteți crescător de păsări, porci, bovine, ovine, caprine și alte animale mici și chiar dacă anul împrejur nu e timp de relaxare, e bine să știți că anume acum e momentul când adăposturile de animale se curăță de zăpadă. În același timp, verificați zilnic sursele de apă și conductele de transport, pentru a le feri de îngheț. Se completează, dacă e cazul, materialul furajer și apa. Nu uitați să reparați utilajele, echipamentul și instrumentele de lucru. În plus, faceți o analiză a personalului angajat și calculați numărul exact, de care ați avea nevoie pentru perioada următoare.
 
Specialiștii mai recomandă să refaceți stocul de medicamente și alte produse veterinare și curățarea drumurilor către toate adăposturile animalelor. Dacă afară e mai cald, le puteți scoate chiar și la o mică plimbare. Aveți o văcuță, căpriță sau oițe aflate în perioada gestației? Asigurați-vă că toate lucrurile pentru fătare au fost puse la punct. Mai ales când e vorba de ovine. Alte ocupații, cum ar fi contracte pentru realizarea și distribuirea produselor obținute la fermă, sunt tot pentru februarie.
 
La sud, fătarea e în toi!
 
Recomandările specialiștilor pentru zootehnicieni rămân valabile, doar că fermierii noștri, vorba vine, rîmâne fiecare cu obiceiurile lui. Contactat de AGROMEDIA, Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova ne-a relatat că majoritatea lucrărilor, cum ar fi dezinfectarea spațiilor și pregătirea furajelor, au fost realizate încă în septembrie. Dl Prisăcaru deține o fermă de 200 de capete de ovine, dintre care 180 sunt femele, și acum tot personalul este antrenat în asistarea oilor la naștere.
 
Am administrat vitamine pentru a întări imunitatea animalelor. Oile încep a făta și e nevoie de atenție maximă. Am fost săptămâna aceasta la sud, la Cahul și Vulcănești nașterile sunt în toi. La fermele din centrul țării, perioada respectivă  începe în feruarie și durează până în martie. Din cauza secetei, avem un mare deficit de hrană. Nici măcar nu avem de unde o procura, chiar dacă e foarte scumpă. Anul trecut, 1 kg de lucernă l-am procurat cu 2, 50 lei, anul acesta prețul e de 5 lei per kg. La fel de scump e și 1 kg de porumb. Fermierii din Edineț parcurg sute de kilometri până în raioanele de sud ca să cumpere paie”, ne-a spus pe o notă tristă zootehnicianul. Dl Prisăcaru a mai adăugat că roadele le vom culege în iunie, atunci când prețul laptelui va rămâne neschimbat, chiar dacă  întreținerea ovinelor sau vitelor îi costă triplu.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN ȘTEFAN VODĂ: Discuții despre plățile directe per cap de animal și lansarea unei afaceri în zootehnie

28 dec 2021

ACCES GRATUIT LA TESTĂRI DE LABORATOR ȘI VACCINĂRI: Procedura ANSA vizează animalele din gospodării particulare

22 dec 2021

CE FACI DACĂ N-AI SILOZ? Recomandările specialiștilor privind alte categorii furajere pentru stabulație

30 nov 2021

FERMIERUL GHEORGHE CLINCU despre povara sectorului zootehnic: lipsa brațelor de muncă și…

22 nov 2021

CARNE DE IEPURE DE LA BRĂVICENI, UN PRODUS BIO ȘI SĂNĂTOS! Recomandată chiar și de Federația Națională a Fermierilor

27 jul 2021

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

CALENDARUL FERMIERULUI

Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce faceți în luna februarie, dacă sunteți zootehnician

loading ...