COCCIDIOZA LA IEPURI. Simptome, tratament și măsuri de prevenire

19 sep 2023
Coccidioza este cauzată de un parazit unicelular din ordinul Coccidia din genul Eimeria. Prin urmare, cel de-al doilea nume de patologie este eimerioza. Acești paraziți sunt specifici, se instalează doar în corpul rozătoarelor și sunt inofensivi pentru alte animale de fermă. În corpul iepurelui, ei captează anumite organe.
 
Principalul semn de avertizare al stării patologice a animalului este diareea. Într-adevăr, iepurii nu mor de infestarea parazitară, ci de manifestările pe care le produce în organismul său. Diareea și pierderea apetitului pot duce la deshidratare severă și la foame.
 
Coccidioza la iepuri poate fi transmisă numai de la un iepure la altul prin material biologic. Paraziții intră în corpul animalului ca ovocite, prezente în fecalele iepurelui. Animalul dvs. de companie poate fi contaminat prin ingerare, iarbă proaspătă sau apă contaminată,  dacă o mamă bolnavă va hrăni puii cu lapte cu paraziți, un lucrător din fermă va aduce o infecție pe îmbrăcăminte sau echipament după contactul cu persoane bolnave.
 
Transmiterea are loc de la un iepure infectat la un iepure sănătos. Fecalele excretate de animalele bolnave conțin chisturi coccidiene. Fecalele transmit infecția în apă de alimentare și de băut. Câteva zile sunt suficiente pentru ca toate persoanele care trăiesc într-o cușcă să se infecteze.
 
Cel mai adesea, coccidioza este detectată la indivizii tineri. Acest lucru se datorează faptului că iepurii până la vârsta de 4 luni trec de la laptele matern la hrana adultă, în timp ce sistemul lor imunitar este încă slab. Există posibilitatea de infecție la iepuri dacă se folosește iarba de pajiște ca hrană. Poate conține urme de fecale de la șoareci sălbatici conținând chisturi coccidiene.


 
Simptomele bolii
Simptomele formelor hepatice și intestinale ale patologiei diferă. Cu toate acestea, la iepuri, ambele organe sunt adesea afectate simultan.
 
Forma intestinală
Perioada dintre infecție și manifestarea primelor semne de coccidioză este de aproximativ 5 zile. Simptome de coccidioză intestinală:
 • scăderea apetitului, refuzul de a mânca;
 • deshidratare;
 • palton decupat și dezgropat;
 • albirea membranelor mucoase;
 • diaree verde, mai târziu sânge strecurat.
 • Înainte de moarte, se observă convulsii, apoi iepurele este paralizat.
 
Forma hepatică
Semne de coccidioză hepatică:
 • scăderea poftei de mâncare;
 • setea insaciabilă;
 • stare apatică, letargică, somnolentă;
 • dorința de a se ascunde în colțul îndepărtat al cuștii;
 • burtica umflată;
 • stoop, tensiune din cauza durerii insuportabile.

 
Coccidioza hepatică este acută și cronică. În primul caz, la aproximativ 10 zile de la infecție, iepurele începe să prezinte diaree intensă. Animalul cade în comă, moare. În forma acută a coccidiozei, iepurele moare în 2 săptămâni. Semnele morții iminente sunt convulsiile și un sindrom nervos, manifestat prin aruncarea capului înapoi. Dar chiar dacă iepurele supraviețuiește, rămâne un purtător de coccidii, periculos pentru animale. Prin urmare, iepurii care au suferit coccidioză sunt supuse sacrificării imediate.
 
Pot să mănânc carnea unui iepure cu coccidioză?
Coccidioza iepurelui nu este periculoasă pentru oameni. Carnea poate fi consumată fără teamă, trebuie doar să aruncați organele interne afectate. Pentru coccidii, temperaturile de la 100 °C sunt letale, astfel încât după tratamentul termic, carnea devine complet inofensivă.
 
Cele mai frecvent utilizate preparate coccidiostatice sunt:
Coccistop S sol. orală: Pentru iepuri și alte animale purtătoare de blană, doza este de 5 litri pe 1 tonă de apă potabilă două zile la rând, de două ori cu un interval de 5 zile.
 
Medicox: Iepuri: 1ml/1 litru apă cu scop de tratament 5 – 7 zile consecutiv; 1ml/2 litru apă cu scop profilactic 3 zile consecutiv.
 
Eimeterm: Se realizează sub formă de 2,5 și 5% suspensie. Ingredientul activ este toltrazuril (25 și 50 mg în 1 ml). Doza zilnică este de 15 mg toltrazuril la 1 kg greutate animală.
 
Baycox: Pentru 1 litru de apă, luați 5 ml dintr-o suspensie de 5% (2,5% pe 0,5 litri). Iepurelui i se oferă o soluție, doza zilnică este de 300 ml. Medicamentele pe bază de toltrazuril se administrează animalului timp de 2 zile, se face o pauză de 5 zile, iar apoi se repetă doza.
 
Iepurilor bolnavi li se oferă retinol (vitamina A) și vitamine din grupul B pentru a restabili rapid organele deteriorate și pentru a consolida imunitatea.
 
Măsuri de prevenire
Pentru a preveni răspândirea coccidiozei, trebuie respectate următoarele recomandări:
 
 • curățați și dezinfectați celulele, deoarece acestea se murdăresc;
 • dezinfectați celulele folosind soluție de amoniac;
 • evitați aglomerarea iepurilor, în special de vârste diferite;
 • hrăniți animalele cu alimente de înaltă calitate, oferiți o dietă echilibrată;
 • evitați umiditatea ridicată, fluctuațiile bruște ale temperaturii și debitele;
 • păstrați iepurii dobândiți în carantină timp de o lună.
 
Sursa: Vet.md 
loading ...