EXPERT: PESTE 60 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! Bolile de la început de primăvară, letale pentru animale. Cum le protejăm

18 feb 2021
Odată cu primăvara, prind la libertate și bolile animalelor. Unele dintre ele, potrivit medicilor veterinari, pot deveni chiar fatale. Tocmai deaceea specialiștii recomandă monitorizarea “locatarilor” de la fermele din țară pe tot parcursul anului, mai ales că multe maladii pot fi lesne transmise și către om.
AGROMEDIA a discutat, în acest sens, cu dl Nicolae Starciuc, președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari (ARMVM), profesor universitar și doctor habilitate. Lista lor e destul de lungă, și sursa noastră ne-a vorbit doar despre unele dintre ele, cele mai frecvente. Domnia sa ne-a comunicat că există două categorii de boli, unele comune pentru mai multe specii, altele specifice doar pentru un anume grup de animale. Așadar, este vorba despre boli de origine parazitară și maladiile infecțioase, agentul patogen al cărora se activează în prima perioadă a lunii martie și necesită intervenția obligatorie a veterinarului.
 
Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai mult ovinele și caprinele. O maladie foarte contagioasă și cu o evoluție foarte severă, în urma cărora animalele afectate sfârșesc prin exitus în propoție de 80 – 100%. PRM nu afectează omul.
 
Antraxul. O maladie comună omului și animalelor. Cel mai frecvent, aceasta apare la vertebratele salbatice și domestice erbivore (bovine, ovine, caprine). Simptomele bolii variază în funcție de modul de transmitere și apar, de obicei, după o perioadă de incubație de 2-7 zile. În foarte multe cazuri, aceasta duce la decesul animalelor.
 
Bruceloza, și ea specifică omului și animalelor, în special bovinelor, caprinelor, ovinelor și porcinelor. Agentul patogen al maladiei este depistat în sânge. De la rumegătoarele mari sunt prelevate analize în proporție de 100%, iar de la cele mici – de 10%.
 
Tuberculoza. Cunoscută ca și tuberculoza bovină. Caracteristică și omului, aceasta continua să fie una din principalele boli la animale. “Pentru a o depista, e nevoie de investigații ample și testul alergic, efectuat o data la jumătate de an, de obicei, primăvara.  În cazul în care e pozitiv, se va repeta peste 45 de zile. Și dacă avem același tablou, animalul infectat este sacrificat. De regulă, când este vorba de maladii letale pentru animale, dar care pot ataca și omul, cadavrul vietății este distrus definitiv. Pentru a o evita, se recomandă vaccinarea animalelor, care se va efectua toamna, pentru a spori imunitatea”, recomandă dl Starciuc.
 
Agalaxia contagioasă. Denumirea populară răsfugul alb, caracteristică la oi și capre. Cele mai sensibile sunt femelele lactante, mai ales cele aflate după prima fătare. Forma acută se întâlneşte mai rar şi se manifestă ca o boală generală exprimată prin febră, tremurături musculare, ataxie, şchiopături, conjunctivită şi tumefierea limfonodulilor explorabili. Evoluţia este de 6-7 zile, iar mortalitatea poate ajunge la 15%.
 
Pesta porcină africană (PPA). O boală virală, produsă de virusul
Asfarviridae, care infectează porcii domestici și mistreții si care produce o boală gravă, letală. Nu exista vaccin pentru combaterea acestui virus.
Începând cu 2014, au fost detectate focare în țările baltice, în Polonia și în Cehia, iar ulterior au apărut focare și în Ucraina, Bulgaria și România. Virusul nu se manifestă la om.


 
“În R. Moldova au fost depistate peste 60 de focare în toate regiunile țării. Este vorba de sectoarele particulare, fermele, și în situația când se confirmă virusul, se instituie în regim de urgență carantina pentru 60 de zile. Porcii bolnavi sunt imediat sacrificați, carnea lor fiind distrusă. Potrivit legislației, pierderile provocate fermierilor în urma depistării bolilor înalt contagioase sunt restituite de către stat”, menționează președintele ARMVM, dl Nicolae Starciuc.
 
Cel mai important sfat pentru fermieri, oferit de expertul nostru, e ca aceștea să perfecteze un contract de prestări servicii cu un medic veterinar. Deși prin localitățile rurale, veterinarii, rămași puțini, deservesc până la zece sate și ferme, zootehnicienii pot beneficia de consultații, intervenții urgente în caz de nevoie, și de vaccinuri, care sunt procurate din banii personali ai fermierului.

EXPERT: PESTE 60 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! Bolile de la început de primăvară, letale pentru animale. Cum le protejăm

EXPERT: PESTE 60 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! Bolile de la început de primăvară, letale pentru animale

Cum le protejăm

EXPERT: PESTE 60 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! Bolile de la început de primăvară, letale pentru animale. Cum le protejăm

loading ...