MASTITA LA VACI. Tipuri, simptome, tratament, metode de prevenire. Cum facem analiza laptelui infectat acasă

07 oct 2022
Mastita este o boală foarte frecventă la vaci. Aceasta este o mare problemă pentru fermieri, deoarece laptele devine inutilizabil. Boala apare în momentul gestației, imediat după fătare sau în timpul alăptării.

Există o serie de motive care cauzează mastita:
 • încălcarea standardelor sanitare pentru creșterea animalelor;
 • lipsa igienei în timpul mulsului;
 • leziuni ale ugerului;
 • hipotermia sau arsuri;
 • fătarea dificilă;
 • consecințe după mușcături de insecte;
 • obținerea stafilococului sau a E. coli.
Important! O vacă bolnavă trebuie izolată de turmă.

Tipuri de mastită

Mastita la vaci este de diferite tipuri, prin urmare, tratamentul este de asemenea diferit.

Subclinic

Această formă de mastită este periculoasă, deoarece toate simptomele bolii sunt absente, însă infecția se dezvoltă activ în acest moment. Această formă se mai numește mastită latentă. Este posibil să se identifice boala numai verificând constant flora laptelui secretat. Dacă nu este detectată la timp, atunci această formă se va transforma în clinică.

Seros

Acest tip de mastită apare după fătare. Ugerul se întărește, se umflă și se înroșește. În timpul mulsului, animalul se comportă neliniștit. Volumul de lapte devine mai mic și își pierde conținutul de grăsime. Este necesară tratarea imediată a acestei forme, până când devine cronică.

Vacile tinere sunt cel mai adesea afectate de această formă a bolii. În uger apare un sigiliu și după câteva zile poate fi simțit în timpul mulsului. Calitatea laptelui se înrăutățește, dar vaca este calmă cu această formă de mastită. Laptele își pierde conținutul de grăsimi și apar cheaguri în el.

Fibros

Acest tip este considerat cel mai periculos. Temperatura animalului crește, o parte a ugerului devine mai dură și doare mult.

Purulent

Starea animalului se agravează. Vaca refuză mâncarea, respirația se îngreunează și crește ritmul cardiac. Din sfârcuri iese puroi. În acea parte a ugerului care este afectată, apare deteriorarea țesutului gangrenos. La vaci, după această formă de mastită, lactația se poate opri dacă nu se începe tratamentul la timp. De asemenea, trebuie să monitorizați starea copitelor vitei, pentru că și ele se pot îmbolnăvi.

Hemoragică

Forma hemoragică a bolii este o consecință a celei seroase. Laptele conține sânge. La vaci, întregul uger este afectat, sfârcurile se umflă, ganglionii cresc. Animalul pierde pofta de mâncare, temperatura crește, respirația devine mai frecventă.

Principalele semne și diagnosticul bolii

Pentru a diagnostica mastita, trebuie să efectuați o analiză a laptelui. Această procedură trebuie efectuată în fiecare lună. Diagnosticul se poate face în laborator sau acasă. Pentru a face acest lucru, se decantează 1 ml de lapte din fiecare sfârc și se adaugă 1 ml de dimastină. În termen de 15 minute, conținutul trebuie să își schimbe culoarea și consistența.

Pe baza acestor rezultate, se pot trage concluzii:
 • rezultat negativ - lichidul este omogen si portocaliu;
 • rezultat pozitiv - lichidul s-a adunat într-un cheag.
Important! În primele picături de lapte se conțin o mulțime de bacterii - acest lucru este considerat normal. Acestea trebuie scurse într-un recipient separat înainte de a face analiza.

Tratamentul mastitei la vaci

Există multe metode și medicamente pentru a trata această boală. Cu o astfel de boală, nu numai ugerul este afectat, ci întreg organismul animalului. De aceea, cel mai bine este să folosiți o terapie complexă care să restabilească glanda mamară și corpul vacii.

Principiile de bază ale terapiei complexe
 • Trebuie să tratați imediat din momentul în care apare mastita;
 • mențineți un regim de hrănire și muls;
 • indiferent de forma mastitei, este necesar să se încerce eliberarea completă a glandei mamare de secrețiile patologice;
 • în etapele inițiale, este recomandabil să nu utilizați medicamente antimicrobiene și antibiotice;
 • dacă boala este severă, este necesar să se introducă medicamente cardiace și tonice;
 • animalele bolnave trebuie mulse cu mâna la fiecare 4 ore;
 • excludeți furajele suculentele, înlocuiți-le complet cu fân și alimente care conțin fibre;
 • dacă nu există dureri de uger, acesta trebuie masat ușor de 2 ori pe zi;
 • puteți întări corpul animalului cu vitamine;
 • trebuie să utilizați doar seringi și catetere de unică folosință;
 • evitați temperaturile înalte, deoarece microorganismele se înmulțesc în astfel de condiții favorabile;
 • toate unguentele, compresele folosite trebuie să fie la temperatura camerei.
Medicamente pentru tratament

Antibioticele au un efect bun în tratamentul mastitei. Dar după utilizarea lor, laptele nu poate fi consumat timp de o lună. În cazul unor forme grave ale bolii, animalul este injectat intravenos cu Novocain 0,25%. Pentru prepararea sa, se folosește o soluție izotonică de clorură de sodiu (1 litru la 1 kg/greutatea vacii). De asemenea, trebuie să ungeți ugerul cu unguente recomantade.

Puteți introduce, de asemenea, o soluție de streptocid 1% (400 ml la fiecare două zile). Partea ugerului care este afectată se spală cu infuzie de urzici. Pentru tratamentul mastitei fibroase, compresele cu argilă dau un efect bun. Amestecați argila roșie și albă cu urzică și aplicați pe noapte. Spălați cu infuzie de urzică dimineața.

Măsuri preventive

Pentru a evita o boală precum mastita, trebuie să urmați câteva măsuri preventive: spălați-vă bine pe mâini înainte de a mulge o vacă; asigurați-vă că spălați ugerul înainte de fiecare muls; camera în care se ține vaca trebuie să fie curată și uscată; pentru a îmbunătăți imunitatea unui animal, enzimele și probioticele trebuie adăugate în alimente; după fătare, lăsați vițelul să sugă tot colostrul și laptele; ugerul trebuie manipulat cu atenție; mulsul trebuie făcut la aceeași oră.

Dacă aveți grijă corect de vacă și respectați toate regulile de muls, atunci animalul nu se va îmbolnăvi de mastită și va da lapte de înaltă calitate.

Sursă: rum.supermg.com

MASTITA LA VACI. Tipuri, simptome, tratament, metode de prevenire. Cum facem analiza laptelui infectat acasă

MASTITA LA VACI

Tipuri, simptome, tratament, metode de prevenire

Cum facem analiza laptelui infectat acasă

MASTITA LA VACI. Tipuri, simptome, tratament, metode de prevenire. Cum facem analiza laptelui infectat acasă

loading ...