O NOUĂ FERMĂ DE PRĂSILĂ PENTRU CREȘTEREA BOVINELOR DE RASA JERSEY ÎN RAIONUL GLODENI

29 dec 2022
O nouă fermă de prăsilă pentru creșterea bovinelor de rasa Jersey urmează să fie acreditată. Comisia de atestare a fermelor zootehnice în categoria de prăsilă a efectuat o vizită la  exploatația de creștere a bovinelor, care se află în localitatea Fundurii Vechi, raionul Glodeni, pentru a examina indicii ce caracterizează calitățile de rasă și productivitatea animalelor, activitatea economică de producție, nivelul activității de selecție și ameliorare.

Comisia de atestare a fost însoțită și de expertul din cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, Eugen Voinițchi. Expertul s-a familiarizat cu tehnologia de creștere aplicată în exploatație și dotările tehnologice disponibile, pentru a decide asupra necesităților de intervenție în vederea modernizării exploatației prin accesarea sprijinului Băncii Mondiale, care va fi acordat pentru dezvoltarea sectorului zootehnic.

De menționat că Programul Băncii Mondiale va demara în a doua jumătate a anului 2023, având o valoare totală de 55 milioane Dolari SUA, dintre care 25 de milioane vor fi investiți în sectorul zootehnic.

La lucrările Comisiei de atestare a participat și secretarul de stat responsabil de domeniul zootehnic, Iurie Scripnic, în scopul monitorizării respectării prevederilor Regulamentului privind atestarea în categoria de prăsilă a fermelor zootehnice. Totodată, oficialul a discutat cu deținătorul de animale despre problemele întâmpinate în procesul de producere, precum și eventualele soluții pentru obținerea unor rezultate mai bune în activitatea desfășurată. În special, s-a pus accent pe perspectivele de modernizare a exploatației, reducerea costurilor de producere, precum și modul de comercializare și promovarea producției obținute.

Categoria de prăsilă conferă fermei zootehnice un statut superior celor de producere, iar Atestatul privind categoria de prăsilă permite comercializarea animalelor de prăsilă, care pot beneficia de subvenții din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
loading ...