RASA DE IEPURI PANNONUL ALB: PRODUCTIVI, REZISTENȚI ȘI NEPRETENȚIOȘI

13 sep 2023
Pannonul alb este o rasă de iepuri de carne, de tip broiler. Rasa a fost obținută în Ungaria prin încrucișarea raselor Uriașul alb, Californiană și Neozeelandeză albă. Sunt mari, rezistenți la boli și des utilizați în încrucișările cu alte rase. De asemenea, se caracterizează prin productivitate ridicată și indicatori de performanță excelenți. Cu o îngrijire adecvată, veți obține carne bună și fragedă într-o cantitate destul de mare.
 

Pannon alb: Caracteristici rasă

Exterior: corp lung cu cap proporțional; oase ușoare; mușchi puternici; piele fină; urechi drepte; blană pufoasă, de culoare alb-imaculată; ochi roșii. Datorită aderenței pielii de țesutul muscular, este destul de dificil să fie ridicați în aer, ținându-i de grebăn.
 
Iepurii nu sunt pretențioși, ușor se adaptează la regimul alimentar. Femelele sunt calme, acceptă și alăptează puii aduși din alte cuiburi. Prolificitatea Pannonului este un criteriu foarte important în alegerea rasei pentru reproducere. Descendenții obținuți, prin încrucișarea acestor iepuri cu reprezentanți ai altor rase, vor avea dimensiuni mari, vor crește rapid în greutate și vor fi rezistenți la multe boli.  Consumul specific este mic, pentru fiecare kilogram de masă corporală, ei consumă 4 kg de nutreț, iar sporul în greutate este de 40 g/zi.
 
Pannonul necesită puțin spațiu de întreținere, suportă ușor temperaturile joase și ridicate. Partea inferioară a cuștii poate fi făcută din plasă, aceasta nu-i afectează starea de sănătate a membrelor.


 
 1. Masa corporală: 5-6 kg.
 2. Randament: 60-62 %.
 3. Prolificitatea: 9-10 pui.
 4. Numărul de fătări/an: 6-7.
 5. Maturitatea sexuală: 3 luni.
 6. Durata vieții: 4-5 ani.
 7. Dinamica masei corporale:
 • 1 lună - 0,7kg,
 • 2 luni -  2,0 kg,
 • 3 luni -  3,0 kg,
 • 4 luni -  4,5 kg.
 
Avantajele rasei: creșterea rapidă a tineretului; carne de calitate; rezistentă la infecții; nu sunt pretențioși la condițiile de întreținere și alimentație; prolificitate sporită; nivel înalt de fertilitate.
 
Dezavantajele rasei: blana trebuie îngrijită permanent, altfel se deteriorează rapid.
 

Cu ce hrănim iepurii de rasa Cannonul alb?

Animalele se obișnuiesc foarte repede cu orice regim ales pentru ele. Consumul de furaje este relativ mic: aproximativ 4 kg de hrană se consumă la 1 kg de greutate vie, cu o creștere a greutății animalului cu aproximativ 40 g pe zi. Astfel, cu costuri reduse, se poate obține o creștere în greutate bună în scurt timp.


 
Iepurii sănătoși mănâncă de aproximativ 80 de ori pe zi, în porții mici, așa că mâncarea ar trebui să fie întotdeauna disponibilă. Este de dorit ca în dieta Pannonului alb să fie prezente doar amestecuri de furaje de înaltă calitate, completate cu o cantitate mare de legume și fân.
 
Pentru a preveni coccidioza puteți adăuga câteva picături de iod în apă potabilă, iar pentru a crește fertilitatea femelelor, este util să dizolvați oțetul de cidru de mere în apa de băut (sunt necesare doar 3 picături pentru 1 litru de apă). Pentru indicatorii de productivitate ridicată, din dieta iepurilor nu ar trebui să lipsească sfecla de zahăr și cartofii.
 
Pe lângă indicatorii buni de performanță, aceste animale sunt relativ nepretențioase în îngrijire, prietenoase și calme, ceea ce este important în păstrarea unui număr mare de indivizi.
loading ...