VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

27 jul 2021
Tatiana Leanca este o antreprenoare din satul Roșcanii de Sus, comuna Ghiduleni, raionul Rezina. Ea deține o fermă de căprițe și produce brânză și lapte. Istoria ei de succes începe în 2018, fără studii în domeniul zootehnic, dar aproape de viața de la țară, lucru care a impulsionat-o să-și înființeze propria afacere.  

„Aveam niște capre pe care le întrețineam în regim obișnuit – vara le duceam la cioban, iarna – acasă. Or, animalele nu erau bine îngrijite, laptele era un amestec cu de oaie (nu erau turme doar de capre), stâna se afla la 8 km de localitatea noastră”, povestește Tatiana.Când a lansat ferma, Tatiana Leanca a fost ajutată de prieteni și rude, iar miza businessului a fost o sursă de venit.

„Am învățat cu mult entuziasm și mare plăcere arta creșterii caprelor. Părea a fi simplu, dar prin comunicare și cu ajutorul bunelor practici ale altor crescători de capre, persoane care au fost și sunt întotdeauna receptive, am depășit toate impedimentele. Eu, la rândul meu, îi încurajez pe alții să se lanseze într-o astfel de afacere. Este un lucru sănătos, plăcut și de folos”, a menționat proprietara afacerii.

Gospodăria țărănească este condusă de o femeie cu ambiții mari, iar acest lucru o face să aibă planuri bine puse la punct pentru dezvoltarea businessului. Tatiana vrea ca în viitorul apropiat să construiască și să utileze o hală pentru prelucrarea laptelui, care-i va oferi posibilitatea să-și vândă produsele în unitățile comerciale autorizate.

Cu suportul AIPA a renovat ferma

Valoarea investiției în dezvoltarea afacerii a fost de 1, 35 mil. lei, dintre care 650 mii de lei (sau 65% din valoarea eligibilă a proiectului) au fost subvenții de la stat accesate prin intermediul „Proiectului subvenții în avans pentru proiecte start-up”. Banii au fost investiți în procurarea caprelor de rasă, utilajelor pentru prelucrarea și prepararea hranei. Iar cea mai mare parte a resurselor financiare a fost alocată construcției încăperilor pentru capre.

„Odată cu accesarea subvențiilor lucrurile au evoluat mai ușor, deoarece încăperile la momentul obținerii proiectului erau nefuncționale și aveau nevoie de o reconstruire totală”, a precizat antreprenoarea. Grație deschiderii angajaților AIPA, G.Ț. „Leanca Tatiana Vasilii” a implementat cu dibăcie proiectul vizat, exprimându-și gratitudinea printr-o scrisoare adresată AIPA pentru susținerea și ajutorul în edificarea afacerii lansate.

„La toate adresările către angajații AIPA eram ascultați și întotdeauna primeam răspunsuri la toate întrebările și neclaritățile apărute pentru noi”, a menționat antreprenoarea. 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CUM HRĂNIM VACILE DUPĂ FĂTARE PENTRU A PRODUCE CANTITATEA MAXIMĂ DE LAPTE?

17 jun 2022

PESTĂ PORCINĂ ÎN DOUĂ GOSPODĂRII DIN ȚARĂ. Unde, aflați AICI

31 mai 2022

CUM HRĂNIM CORECT PORCII PENTRU ÎNGRĂȘARE

27 mai 2022

S-AU GĂSIT CUMPĂRĂTORI PENTRU LÂNA MOLDOVENEASCĂ. Ce spun oierii despre prețul care li se oferă?

26 mai 2022

DE CE OLOGESC PĂSĂRILE? Cauze și remedii

23 mai 2022

VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

loading ...