VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

27 jul 2021
Tatiana Leanca este o antreprenoare din satul Roșcanii de Sus, comuna Ghiduleni, raionul Rezina. Ea deține o fermă de căprițe și produce brânză și lapte. Istoria ei de succes începe în 2018, fără studii în domeniul zootehnic, dar aproape de viața de la țară, lucru care a impulsionat-o să-și înființeze propria afacere.  

„Aveam niște capre pe care le întrețineam în regim obișnuit – vara le duceam la cioban, iarna – acasă. Or, animalele nu erau bine îngrijite, laptele era un amestec cu de oaie (nu erau turme doar de capre), stâna se afla la 8 km de localitatea noastră”, povestește Tatiana.



Când a lansat ferma, Tatiana Leanca a fost ajutată de prieteni și rude, iar miza businessului a fost o sursă de venit.

„Am învățat cu mult entuziasm și mare plăcere arta creșterii caprelor. Părea a fi simplu, dar prin comunicare și cu ajutorul bunelor practici ale altor crescători de capre, persoane care au fost și sunt întotdeauna receptive, am depășit toate impedimentele. Eu, la rândul meu, îi încurajez pe alții să se lanseze într-o astfel de afacere. Este un lucru sănătos, plăcut și de folos”, a menționat proprietara afacerii.

Gospodăria țărănească este condusă de o femeie cu ambiții mari, iar acest lucru o face să aibă planuri bine puse la punct pentru dezvoltarea businessului. Tatiana vrea ca în viitorul apropiat să construiască și să utileze o hală pentru prelucrarea laptelui, care-i va oferi posibilitatea să-și vândă produsele în unitățile comerciale autorizate.

Cu suportul AIPA a renovat ferma

Valoarea investiției în dezvoltarea afacerii a fost de 1, 35 mil. lei, dintre care 650 mii de lei (sau 65% din valoarea eligibilă a proiectului) au fost subvenții de la stat accesate prin intermediul „Proiectului subvenții în avans pentru proiecte start-up”. Banii au fost investiți în procurarea caprelor de rasă, utilajelor pentru prelucrarea și prepararea hranei. Iar cea mai mare parte a resurselor financiare a fost alocată construcției încăperilor pentru capre.

„Odată cu accesarea subvențiilor lucrurile au evoluat mai ușor, deoarece încăperile la momentul obținerii proiectului erau nefuncționale și aveau nevoie de o reconstruire totală”, a precizat antreprenoarea. Grație deschiderii angajaților AIPA, G.Ț. „Leanca Tatiana Vasilii” a implementat cu dibăcie proiectul vizat, exprimându-și gratitudinea printr-o scrisoare adresată AIPA pentru susținerea și ajutorul în edificarea afacerii lansate.

„La toate adresările către angajații AIPA eram ascultați și întotdeauna primeam răspunsuri la toate întrebările și neclaritățile apărute pentru noi”, a menționat antreprenoarea.



 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CRESCĂTORII DE ANIMALE: Dacă ajungi să cumperi furaje iarna, mai bine vinde ferma!

20 jan 2022

UN NOU PERICOL PENTRU FERMELE DE PORCI: Ce bacterie au descoperit cercetătorii din Franța

18 jan 2022

PRODUCĂTORII DE LAPTE: De pe urma conflictului dintre noi și procesatori câștigul merge în buzunarul rețelelor de comercializare

16 dec 2021

CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE. Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

07 dec 2021

CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

12 nov 2021

VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina

loading ...