ANTREPRENORII CE AU CREDITE PENTRU INVESTIȚII VOR BENEFICIA DE COMPENSAREA DOBÂNZILOR

22 nov 2022
Antreprenorii care au luat credite pentru investiţii vor primi compensaţii pentru creşterea dobânzilor, cauzată de inflaţie. Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, platforma online și mecanismul de compensare parțială a dobânzilor la creditele accesate de ÎMM-uri în scop investițional. Bugetul total al programului este de 200 de milioane de lei.

Astfel, vor fi compensate două puncte procentuale din dobânzile pentru credite active la 1 august şi contracte în lei.

ODA va compensa 2 puncte procentuale  din dobânda aferentă creditelor pentru perioada lunilor august-decembrie 2022, iar suma cumulativă a compensației nu va depăși 300 mii lei per agent economic.

Beneficiari ai compensației pot fi companiile clasificate în condițiile Legii 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, dețin un credit investițional cu sold activ la situația din 1 august 2022, care a fost contractat pentru o perioadă de cel puțin 24 luni și este clasificat în categoria de risc „Standard”, sau „Supravegheat”, a menționat Directorului ODA, Dumitru Pîntea.

Compensaţille vor avea loc pentru cinci luni, începând cu luna august, până în luna decembrie anul curent. Mărimea maximă a compensaţiei a fost plafonată la 300 de mii de lei. Antreprenorul are două posibilităţi: fie aplică în continuare pentru fiecare luna în parte, fie la finalul perioadei, după decembrie aplică o singură dată pentru toate cinci luni, a explicat Dumitru Pîntea.

Răspunsul privind achitarea compensaţiilor vine în zece zile. Data limită de completare a formularului pentru a solicita compensaţii este 28 februarie 2023.

Conform calculelor care au fost făcute de Ministerul Economiei înainte lansării acestui instrument, creşterea medie a ratelor la credite acordate în lei pentru investiţii a crescut undeva cu 2,5 puncte procentuale. Banii au fost alocaţi prin rectificarea la Legea bugetului de stat pentru anul 2022, din surse bugetare. Antreprenorul va achita tot aceeaşi rată către bancă, doar că va primi o parte din bani înapoi, a precizat Dumitru Pîntea.

Pentru a beneficia de compensații, ntreprenorii trebuie doar să completeze un formular pe site-ul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului şi să deţină semnatură electronică.
loading ...