BANII DIN TVA – BLOCAȚI ÎN CONTURI. Serviciul Fiscal de Stat anunță consultări publice privind regulamentul de restituire TVA pentru agricultori

05 jan 2023
Serviciul Fiscal de Stat anunță despre elaborarea proiectului Regulamentului privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli și publicarea acestuia pentru consultări publice, în conformitate cu articolul 7 din Legea privind Programul de rambursare a TVA  producătorilor agricoli nr. 337 din 8 decembrie 2022 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.413-425 din 23 decembrie 2022).

Toate părțile interesate sunt invitate să prezinte propuneri și sugestii la adresa electronică ion.chitoroaga@sfs.md, până la data de 07.01.2023.

Regulamentul privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli se va aplica pentru rambursarea TVA, pentru perioadele fiscale începând cu luna aprilie 2022 și până în luna iunie 2023 inclusiv.
Îndemnăm agenții economici să atragă atenția la criteriile de eligibilitate pentru participarea în cadrul Programului. Cererile vor putea fi depuse după intrarea în vigoare a prezentului Regulament, menționează SFS.

De asemenea, autoritatea fiscală a inițiat procesul de elaborare a proiectului Ordinului cu privire la modificarea Ordinului IFPS nr.1164/2012 cu privire la aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a Declaraţiei privind TVA, în legătură cu modificările operate în Codul fiscal în partea ce ține de aplicarea TVA aferente importului de servicii și deducerea TVA în cazul achiziției construcțiilor clădirilor cu destinație mixtă.

Prin modificarea Ordinului se urmărește scopul ajustării Declarației privind TVA și a modului de completare a acesteia, în vederea asigurării posibilității declarării TVA conform noilor prevederi ale Codului fiscal.
Propunerile și sugestiile pot fi prezentate la adresa electronică angela.batrinac@sfs.md, până la data de 05.01.2023.

Anterior, Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a precizat că peste 10 miliarde lei – bani din TVA – stau blocați pe conturi, iar zeci și sute de companii din Republica Moldova nu pot folosi aceste resurse pentru a activa și a se dezvolta, informează Mold Street.

Este vorba de bani ce provin din restituirea taxei pe valoare adăugată, de care beneficiază diverse companii.

Aceste peste 10 miliarde lei de TVA în cont s-au format ca urmare a diferenței de cote de TVA, pe tot lanțul valoric, a declarat Budianschi în cadrul unei ședințe a Parlamentului.

Totodată, el nu a exclus că la această sumă uriașă au contribuit și anumite scheme de evaziune fiscală la restituirea TVA. 
loading ...