DIN 1 IANUARIE 2023, SE IEFTINEȘTE ENERGIA ELECTRICĂ. Care va fi tariful nou, vedeți AICI

30 dec 2022
Astăzi, 30 decembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică s-a întrunit în ședință extraordinară, în cadrul căreia a ajustat tarifele și prețurile reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali.

Astfel, consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 3,42 lei/kWh, cu 1,20 lei mai puțin față de tariful actual.

Consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea FEE Nord, vor achita un tarif de 3,84 lei/kWh, mai puțin cu 81 de bani comparativ cu cel din prezent.

Ultima ieftinire a energiei electrice a fost în data de 8 decembrie. Atunci ANRE a stabilit un preț de 4,62kw/h, sau cu circa 1,29 lei mai puțin.

Anterior, pe 30 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 5,91 lei kw/h pentru consumatorii Premier Energy și 5,60 lei/kW/h pentru consumatorii de la nord.

Factorul principal care a stat la baza micșorări prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali este semnarea contractului dintre furnizorul S.A. „Energocom”, căruia i s-a impus obligația de procurare a energiei electrice necesară furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune și operatorilor de sistem și MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și creșterea ponderii acestui producător în structura totală de achiziție a energiei electrice, informează ANRE.

Principalii factorii care au condiționat reducerea tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție de către operatorii sistemelor de distribuție Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. și Î S.A. „RED Nord” constau din:
  • diminuarea prețului de procurare a energiei electrice pentru acoperirea consumului tehnologic și a pierderilor de energie electrică în rețeaua electrică de distribuție;
  • modificarea indicelui prețurilor de consum;
  • excluderea devierilor tarifare incluse la calcularea tarifelor reglementate în vigoare.
loading ...