ENERGIA ELECTRICĂ SE IEFTINEȘTE. ANRE a aprobat tarife mai mici

08 dec 2022
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică extraordinară, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

Astfel, consumatorii din centrul și sudul țării, conectați la rețeaua „Premier Energy”, vor achita un tarif de 4,62 lei/kWh, în loc de 5,91 lei/kWh.

Consumatorii din nordul țării, conectați la rețeaua „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, vor achita un tarif 4,65 lei/kWh, în loc 5,60 lei/kWh.

Principalul motiv care stă la baza deciziei de astăzi este micșorarea prețului de procurare a energiei electrice la 73,5 USD  în urma semnării la 3 decembrie curent a contractului dintre SA Energocom și MGRES (Centrala de la Cuciurgan), informează ANRE.

Conform prevederilor punctului 2 al Dispoziției nr.53 din 05.12.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE), prin derogare de la procedurile stabilite de legislația sectorială, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice, care au fost aprobate în ședința de azi vor fi aplicate începând cu data de 8 decembrie 2022.

Suplimentar, informăm consumatorii casnici de energie electrică, că odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 814 din 23.11.2022 cu privire la aprobarea volumului compensat și a prețurilor/tarifelor pentru consumatorii casnici în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, volumul maxim compensat standard pentru energie electrică se stabilește la 75kWh/luna/loc de consum, se mai arată în comunicatul ANRE.

Astfel, prețul compensat pentru consumatorii casnici de electricitate conform categoriei de vulnerabilitate energetică va fi după cum urmează:

loading ...