Primele rezultate ale Sistemului Informațional BeeProtect. La Ialoveni a avut loc evenimentul de prezentare a raportului privind desfășurarea proiectului pilot de implementare a Sistemului Informațional BeeProtect. Raportul a fost elaborat și prezentat de către Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova în comun cu grupul de dezvoltatori ai platformei digitale, finanțați de proiectul Agricultura Performantă în Moldova (USAID).
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele chestionarelor, care au fost completate de către participanți, înainte și după instruirile desfășurate de către dezvoltatori. În prezentări, a fost reflectat nivelul de solicitare de către agricultori și apicultori a implementării platformei digitale, de pregătire pentru a utiliza acest sistem, dar și nivelul de cunoaștere a legislației în domeniu, ce ține de obligativitatea de înregistrare a stupinelor la staționar și pastoral, precum și obligativitatea de notificare a utilizării produselor de uz fitosanitar (PUF).
Cei prezenți, au avut posibilitatea să se expună asupra Sistemului Informațional BeeProtect în general, precum și să propună idei și elemente noi pentru îmbunătățirea acestuia.
Reprezentanții Instituțiilor de stat, Iurie Scripnic, Secretar de Stat la MAIA și Alexandru Manciu, director general adjunct ANSA, au menționat faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea agricultorilor și apicultorilor în Sistemul Informațional BeeProtect devine obligatorie, așa cum prevede Legea apiculturii nr. 70/2006, iar ignorarea acestor prevederi, poate fi sancționată prin aplicarea de amenzi atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Totodată, funcționarii au accentuat faptul că, Instituțiile responsabile vor pune accent pe familiarizarea părților implicate informându-i despre obligațiile, dar și beneficiile pe care le are Sistemul Informațional BeeProtect.