ANSA: Cerealele proaspăt recoltate prezintă risc de infectare cu Pesta Porcină

28 jun 2023
Cerealele proaspăt recoltate pot servi potențial risc de infectare a porcilor cu virusul pestei porcine africane (PPA) – informează ANSA.

Având în vedere, startul recoltării cerealelor din acest an, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate, deoarece acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul pestei porcine africane (PPA).

Fermierii și gospodarii sunt îndemnați să respecte următoarele reguli:
  • să nu utilizeze în hrana porcilor cereale proaspăt recoltate (cerealele proaspăt recoltate să fie folosite în nutriția animalelor peste 30 de zile de la recoltare);
  • să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare, care, de asemenea, pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate;
  • să nu cumpere animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate;
  • să nu achiziționeze produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.
ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pieirii porcilor sau a depistării cadavrelor de mistreți. 



Reiterăm că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.

De asemenea, ANSA este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Potrivit Agenției, ultimul focar de PPA din Republica Moldova, a fost recent eradicat. Pe parcursul anilor 2020 – 2023, au fost înregistrate 44 de focare, dintre care 35 focare la porcii domestici, 9 la mistreți, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 31 667 porci domestici și 197 mistreți.
 
loading ...