TOȚI INSPECTORII DIN DOMENIUL FITOSANITAR VOR ELIBERA CERTIFICATE, INCLUSIV SÂMBĂTA

30 jun 2023
La inițiativa membrilor Asociației Moldova Fruct și, totodată, având în vedere faptul că procesul de recoltare deja e în toi,  Vice-prim Ministrul, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Bolea Vladimir a organizat o ședință cu participarea Directorului General al ANSA, Radu Musteața, a Președintelui Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, precum și a producătorilor și exportatorilor de fructe, membri ai Asociației.

În cadrul întrevederii, directorul ANSA a vorbit despre măsurile întreprinse de autoritate în vederea soluționării problemelor producătorilor de fructe.

Au fost întreprinse următoarele măsuri:

Au fost înlăturate impedimentele ce țin de certificare. Astfel, în prezent, toți inspectorii din domeniul fitosanitar au dreptul să elibereze certificate fitosanitare, produsele perisabile având prioritate, pe când anterior o făceau doar 7 pe Republică.

A fost efectuată reforma de regionalizare a raioanelor. Astfel, au fost create 10 subdiviziuni teritoriale pentru a asigura buna funcționare a inspectorilor și reducerea timpului de eliberare a certificatelor fitosanitare.

Inspectorii fitosanitari vor activa sâmbăta și duminica, cu depunerea prealabilă a solicitării respective din partea producătorilor/exportatorilor la poșta electronică, până vineri, ora 17:00.

Moldova Fruct va depune o listă a producătorilor de bună credință, pe propria răspundere (care va conține: toate depozitele performante, capacitatea acestora și alte detalii). Aceștia urmează să fie încadrați în câmpul legal de către autoritate, ceea le va permite inspectorilor să monitorizeze producția pe parcursul întregului an, iar producătorilor/exportatorilor să ridice certificatele fitosanitare conform unei proceduri simplificate în termen redus.

Moldova Fruct informează că va continua dialogul constructiv cu instituțiile statului.
loading ...