VITICULTORII NEÎNREGISTRAȚI ÎN REGISTRUL VITIVINICOL (RVV) NU-ȘI VOR PUTEA VINDE STRUGURII ȘI NU VOR PRIMI SUBVENȚII

13 jan 2023
Viticultorii care nu se înregistrează în Registrul Vitivinicol (RVV) al țării riscă să fie sancționați. Mai mut, aceștia nu vor putea beneficia nici de subvenții.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Oficiul Național al Viei și Vinului au convocat o ședință cu viticultorii, vinificatorii și reprezentanții direcțiilor agricole raionale, pentru a discuta despre cadrul de  reglementare a sectorului și despre necesitatea înregistrării plantațiilor viticole și a unităților vinicole în Registrul Vitivinicol (RVV) al țării.

Reprezentanții autorităților au atras atenția că neînregistrarea în RVV ar putea atrage sancțiuni administrative conform legii în vigoare, ar putea împiedica comercializarea strugurilor pentru producerea vinurilor și accesul la obținerea unor anumite tipuri de subvenții. Totodată, au menționat că, RVV este un sistem ce asigură transparenţa întregului proces tehnologic, de la struguri marfă până la distribuirea produsului finit, evidența sortimentului soiurilor de struguri, vârsta plantațiilor, fiind oferite oportunități de cooperare cu procesatorii de struguri.

Viticultorii și vinificatorii sunt îndemnați să depună cererile de înregistrare și declarațiile în regim online pe pagina web: rvv.gov.md. De asemenea, orice persoană interesată poate accesa compartimentul public al paginii web rvv.gov.md pentru a se familiariza cu statisticile din domeniul vitivinicol.

Este disponibilă opțiunea de a filtra informațiile despre unitățile vitivinicole și plantațiile viticole înregistrate (în funcție de destinație, soi, suprafață, localitate etc.). Astfel, agenții economici din domeniu pot afla situația reală privind suprafețele de viță-de-vie și își pot planifica eficient potențialul de producere.

În cadrul ședinței, ministrul Vladimir Bolea a îndemnat producătorii de struguri să încheie prealabil contracte cu procesatorii, în vederea evitării unor eventuale probleme de comercializare a producției în vârful de sezon.
loading ...