VOM AVEA UN FOND DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU PRODUCĂTORII DIN LOCALITĂȚILE RURALE

06 sep 2022
Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica Moldova (FAO) a venit cu ideea creării Fondului pentru Investiții și Inovații Climatice (CIIF) pentru producătorii agricoli și constituirea unui mecanism pentru  susținerea businessului din mediul rural. Potrivit FAO, aceste măsuri de sprijin  vor putea fi oferite în scopul adaptării și atenuării schimbărilor climatice, care tot mai des afectează sectorul.

În acest sens, donatorii propun și câteva mecanisme de finanțare, în primul rând, crearea unui Fond de Garantare a creditelor, finanțarea participativă în scopul dezvoltării inițiativelor în contextul schimbărilor climatice. Ideea este de a întări capacitățile  afacerilor din mediul rural.

Lars Johan Lönnback, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova (OIM), a menționat că OIM dorește ca migranții să contribuie  la atenuarea condițiilor climatice, să-și inițieze afaceri în localitățile rurale, să contribuie la dezvoltarea  economiei. Astfel, migranții ar avea acces la finanțare prin  acest instrument. Asemenea practici există și în alte țări, fiind înalt apreciate pentru rezultatele finale. Totodată, Fondul de Inovații și Investiții îi va ajuta pe tinerii din mediul rural să elaboreze propuneri de  proiecte, beneficiind de garanții.

Vladimir Bolea a menționat că odată ce FAO și OIM sunt pregătite să contribuie la edificarea unui Fond de Inovații și Investiții, de garantare a creditelor pentru  producătorii din localitățile rurale, să le ofere suport financiar agricultorilor care au nevoie de susținere, ministerul susține această inițiativă.

Apreciem fiecare investiție, parteneriat, care vine în sprijinul producătorilor agricoli, deoarece nivelul de dezvoltare a economiei lasă de dorit, iar noi, fiind o țară agrară,  ne dorim să dezvoltăm sectorul agricol care trebuie să devină mai competitiv, iar producătorii mai bogați, a declarat ministrul.

Despre cele enunțate mai sus s-a discutat în cadrul unei întâlniri la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde s-au întrunit ministrul, Vladimir Bolea, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova (OIM), Lars Johan Lönnback, reprezentantul adjunct al  Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica Moldova (FAO), Tudor Robu și șefa oficiului Coordonatorului Rezident ONU, Laura Fiorotto.
loading ...