ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI - UN PRILEJ PENTRU A CELEBRA LEGENDELE ȘI PATRIMONIUL VINICOL

27 sep 2022
Au mai rămas câteva zile până la primul weekend din octombrie, când celebrăm Ziua Națională a Vinului. După doi ani de pauză, pe 1 și 2 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale se va transforma într-un orășel al vinului, unde se vor aduna 86 de vinării din țară.  Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova. Cu această ocazie, ONVV a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele precizări despre modul în care va fi marcată sărbătoarea.

Vlada Balica, vinificatoare:

Ne bucurăm să fim promotorii vinurilor de calitate, pentru că ani de zile muncim asupra calității și atunci când vinurile noastre aduc medalii de aur de la concursurile internaționale, aceasta denotă calitate, aceasta denotă fața Moldovei”.

Doar anul trecut, vinurile din Republica Moldova au participat la 19 concursuri internaționale și au obținut 1200 de medalii, dintre care 572 de aur.

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, țara noastră va găzdui un concurs național de degustare – „Vinul Moldovei 2022”, organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri, elaborate de Organizația Internațională a Vinului (OIV). Desfășurată în premieră, competiția va avea loc pe 29 și 30 septembrie și este dedicată vinurilor produse din soiuri autohtone, vinurilor din soiuri noi de selecție moldovenească, vinurilor obținute prin asamblarea lor cu cele din soiuri europene, precum și băuturilor spirtoase de origine vitivinicolă.

Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV:

În acest an, vom avea număr record de vinării participante la Ziua Națională a Vinului. Se vede dorința tuturor producătorilor de a-și expune produsele de calitate foarte înaltă. La eveniment vor fi prezente 86 de vinării, printre care, spre marea noastră bucurie, vom avea un număr foarte mare de producători mici. De asemenea, vor fi organizate diferite ateliere de lucru, degustări, dar și un program artistic bogat, iar vinăriile din țară își vor deschide ușile pentru vizitatori. Găsiți deja în vânzare carnetul vizitatorului, care vă permite să degustați 11 vinuri, pe parcursul celor două zile de sărbătoare. Mai mult de atât, la concursul din ajunul sărbătorii s-au înscris 230 de vinuri autohtone, care vor fi apreciate de jurați din nouă țări, și doar 30% dintre mostre vor fi premiate. Vă așteptăm cu mult drag la Ziua Națională a Vinului, să promovăm împreună vinurile de calitate!

Tradițional, Ziua Națională a Vinului este un prilej pentru a celebra legendele și patrimoniul vinicol, succesele înregistrate de Vinul Moldovei, dar și pentru a cunoaște oamenii vinului și a-i premia pe cei mai buni.

Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID:

Am fost alături de această sărbătoare și de industria vitivinicolă pe parcursul ultimilor ani și ne  bucurăm de acest succes remarcabil pe care viticultorii și vinificatorii din Republica Moldova l-au obținut, grație efortului pe care îl depun zi de zi. De asemenea, ne bucurăm că sărbătoarea națională Ziua Vinului este gazda acestor 86 de producători, dintre care 35 sunt crame mici. Toți acești producători din Republica Moldova transmit anual 60 de milioane de invitații în peste 60 de destinații din lume, cu invitația de a vizita și a descoperi Moldova.

Cea de-a XXI-a ediție va avea sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” – un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului.

Parascovia Ignat, șefa Direcției Promovare și Marketing a ONVV:

Avem o identitate vizuală inspirată din tradițiile milenare în vinificație, din ospitalitatea moldovenilor, recunoscută, pe bună dreptate, la nivel internațional. Astfel, venim cu un îndemn către concetățenii noștri, oriunde s-ar afla, să sărbătorească Ziua Națională a Vinului, ca o sărbătoare a păcii, a omeniei și a măiestriei. La fel, această identitate exprimă că noi toți ne dorim să trăim într-o regiune pașnică, unde există solidaritate între națiuni, mai ales că vinăriile au avut o contribuție foarte mare în susținerea refugiaților din Ucraina.

Și în acest an, Ziua Națională a Vinului va promova cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate. Vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru turiștii dornici să descopere ofertele oenogastronomice și tezaurul cultural-artistic al regiunii.

Pe 1 și 2 octombrie, vino în Piața Marii Adunări Naționale, să sărbătorim împreună Vinul Moldovei!

Urmăriți pagina wineday.wineofmoldova.com și pagina de Facebook Wine of Moldova, pentru a afla noutățile celei de-a XXI-a ediții a Zilei Naționale a Vinului!

Agromedia este Partener media al evenimentului.
 

ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI - UN PRILEJ PENTRU A CELEBRA LEGENDELE ȘI PATRIMONIUL VINICOL

ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI - UN PRILEJ PENTRU A CELEBRA LEGENDELE ȘI PATRIMONIUL VINICOL

ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI - UN PRILEJ PENTRU A CELEBRA LEGENDELE ȘI PATRIMONIUL VINICOL

loading ...