CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

01 jul 2021
CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”
Agricultorii au demarat procesul de recoltare a orzului și speră că vor aduna o cantitate mult mai mare decât anul trecut. Fermierii care cultivă cereale sunt de dimineață în câmp.

Este și cazul lui Anatolii Ormanji din Congaz, Comrat, UTA Găgăuzia. Contactat de AGROMEDIA, directorul SRL-ului “Cafadar” ne-a comunicat că două combine muncesc odată cu răsăritul soarelui.

“Am plantat orzul pe o suprafață de 100 ha în octombrie anul trecut. Adunăm cca patru tone la hectar, dar nici nu am prognozat mai mult, pentru că terenul e pe o pantă și nu a prea rodit”, ne-a spus fermierul.

Dl Ormanji face agricultură de 30 de ani și deține cca 1500 ha, pe care cultivă grâu, orz, porumb, floarea soarelui și struguri. Și-a primit omul și motorina din România – șase tone - și acum nu are timp de taclale.

“Orzul îl vom vinde în interiorul țării angro. Cerem 3, 60 lei de kg, mai scump decât anul trecut cu 30 de bani”, a menționat el.
“Cafadar” S.R.L. a fost creata în anul 2000 și este unul dintre liderii din regiunea de Sud a țării.

Recomandări înainte de recoltare

Orzul de toamnă ajunge la maturitate cu 7-10 zile înaintea grâului, așa că în cadrul fiecărei exploatații agricole pot fi concentrate toate forțele pentru recoltarea lui în maxim 2-3 zile, deoarece pierderile prin scuturare sunt mult mai mari la orz decât la grâu.

Specialiștii spun că recoltarea cu combina se face la începutul coacerii depline, indiferent de destinația recoltei. Aceasta pentru a avea umiditate sub 16%, pentru a fi depozitate. Cea mai simplă și comună metodă de recoltare de orz este să se aștepte până cerealele sunt coapte și uscate, iar boabele au un conținut de umiditate mai mic de 12%, pentru  a fi livrate direct la punctul de recepționare.

La recoltare se vor lua măsuri pentru reducerea pierderilor prin crăparea sau jupuirea boabelor, contaminarea cu alte semințe, se vor efectua reglaje pe parcursul întregii zile în functie de condițiile vremii, pentru eliminarea boabelor mărunte, a semințelor de buruieni și a corpurilor străine.
În vederea recoltării la timp și fără pierderi, combinele vor fi reparate și se vor verifica staționar. Cu 10 zile înainte, se recoltează probe practice cu combina, iar cu 4 zile înainte de recoltare se urmărește coacerea zilnic, stabilindu-se dinamica umidității în bob prin efectuarea probelor de umiditate. Se vor lua măsuri de prevenire a incendiilor, existând în imediata apropiere a lanului pichetul de incediu, dotat corespunzător.

AGROMEDIA menționează că în R. Moldova, terenurile semănate cu culturi cerealiere în 2021 constituie 418,9 mii ha, cu 7,5% mai mult decât în 2020.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL

Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

loading ...