CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

01 jul 2021
CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”
Agricultorii au demarat procesul de recoltare a orzului și speră că vor aduna o cantitate mult mai mare decât anul trecut. Fermierii care cultivă cereale sunt de dimineață în câmp.

Este și cazul lui Anatolii Ormanji din Congaz, Comrat, UTA Găgăuzia. Contactat de AGROMEDIA, directorul SRL-ului “Cafadar” ne-a comunicat că două combine muncesc odată cu răsăritul soarelui.

“Am plantat orzul pe o suprafață de 100 ha în octombrie anul trecut. Adunăm cca patru tone la hectar, dar nici nu am prognozat mai mult, pentru că terenul e pe o pantă și nu a prea rodit”, ne-a spus fermierul.

Dl Ormanji face agricultură de 30 de ani și deține cca 1500 ha, pe care cultivă grâu, orz, porumb, floarea soarelui și struguri. Și-a primit omul și motorina din România – șase tone - și acum nu are timp de taclale.

“Orzul îl vom vinde în interiorul țării angro. Cerem 3, 60 lei de kg, mai scump decât anul trecut cu 30 de bani”, a menționat el.
“Cafadar” S.R.L. a fost creata în anul 2000 și este unul dintre liderii din regiunea de Sud a țării.

Recomandări înainte de recoltare

Orzul de toamnă ajunge la maturitate cu 7-10 zile înaintea grâului, așa că în cadrul fiecărei exploatații agricole pot fi concentrate toate forțele pentru recoltarea lui în maxim 2-3 zile, deoarece pierderile prin scuturare sunt mult mai mari la orz decât la grâu.

Specialiștii spun că recoltarea cu combina se face la începutul coacerii depline, indiferent de destinația recoltei. Aceasta pentru a avea umiditate sub 16%, pentru a fi depozitate. Cea mai simplă și comună metodă de recoltare de orz este să se aștepte până cerealele sunt coapte și uscate, iar boabele au un conținut de umiditate mai mic de 12%, pentru  a fi livrate direct la punctul de recepționare.

La recoltare se vor lua măsuri pentru reducerea pierderilor prin crăparea sau jupuirea boabelor, contaminarea cu alte semințe, se vor efectua reglaje pe parcursul întregii zile în functie de condițiile vremii, pentru eliminarea boabelor mărunte, a semințelor de buruieni și a corpurilor străine.
În vederea recoltării la timp și fără pierderi, combinele vor fi reparate și se vor verifica staționar. Cu 10 zile înainte, se recoltează probe practice cu combina, iar cu 4 zile înainte de recoltare se urmărește coacerea zilnic, stabilindu-se dinamica umidității în bob prin efectuarea probelor de umiditate. Se vor lua măsuri de prevenire a incendiilor, existând în imediata apropiere a lanului pichetul de incediu, dotat corespunzător.

AGROMEDIA menționează că în R. Moldova, terenurile semănate cu culturi cerealiere în 2021 constituie 418,9 mii ha, cu 7,5% mai mult decât în 2020.
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL

Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

CONGAZUL RECOLTEAZĂ ORZUL. Fermierul Anatolii Ormanji: “Patru tone de hectar și va fi mai scump decât anul trecut”

loading ...