MAXIM POPOV: ÎN 2021 AM ÎNREGISTRAT FINANȚĂRI RECORD PENTRU FERMIERI. Care a fost cea mai solicitată tehnică

03 jan 2022

În 2021, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii ( ADMA ) a înregistrat finanțări record pentru agricultorii din R. Moldova. Au fost perfectate 539 contracte pentru achiziționarea tehnicii și echipamentelor agricole, în valoare totală de 293 075 510 lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.   
 
Cele mai solicitate au fost tractoarele, fermierii achiziționând prin intermediul Agenției, 133 unități. Lista continuă cu 14 combine, 61 secerătoare, 26 semănătoare, 5 mașini de curățare a cerealelor și una pentru administrarea îngrășămintelor, 3 stații de filtrare a apei, 20 sisteme de irigare, 3 sere, un sistem combinat de protecție antigrindină și antiploaie ( prețul este de 1 848 200 lei ) și 5 sisteme combinate de protecție antigrindină și susținere sistem P ( valoarea totală -  2 827 200 lei ), 6 magistrale etc.
 
În regiunea centru, lider la perfectarea contractelor și achiziții este raionul Anenii Noi, care a achiziționat utilaj agricol în valoare de 19 640 080 lei.
 
La Nord, cei mai activi au fost fermierii din Soroca. Ei au obținut finanțare în sumă de 20 842 118 lei.
 
La Sud, raionul Căușeni a înregistrat cele mai multe contracte, în valoare de 27 385 800 lei.
 
Finanțarea pentru antreprenorii din municipiul Chișinău a constituit 23 228 400 lei, iar pentru cei din UTA Găgăuzia – 5 251 900 lei.
 
Finanțarea fermierilor pentru procurarea panourilor fotovoltaice
 
Solicitat de AGROMEDIA, directorul executiv ADMA, Maxim Popov, ne-a declarat că anul 2021 a fost unul foarte bun.
 
„Am reușit să recuperăm din datoriile anilor precedenți ( 2010, 2011, 2014 etc. ) Pornind de la capacitatea de plată a fermierilor, ei având recolte și prețuri de realizare a mărfii destul de bune, și-au permis să investească în reutilarea parcurilor de tehnică agricolă.
 
Dacă e să vorbim de cifre, anul trecut am crescut volumul finanțărilor până la peste 293 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 42 milioane lei raportat la media ultimilor 4 ani. În același timp, am digitalizat activitatea în cadrul ADMA și am valorificat primul lot de bani ( 3 milioane USD ) din creditul japonez ( 18 Milioane USD ), prin contractarea a 72 tractoare Kubota de 85cp, care vor fi livrate in Moldova începând cu luna mai 2022”
, ne-a comunicat dl Popov.
 
ADMA a mai obținut de la partea niponă acceptul pentru valorificarea  lotului 2 de bani ( 3 milioane USD ) din creditul japonez pentru finanțarea fermierilor din RM, cu accent sporit pentru investiții în procesare.
 
„Suntem în discuții avansate cu Chemonics, implementatorul Proiectului Future Technology Activity finanțat de USAID în vederea implementării unor proiecte de digitalizare a agriculturii în RM.
 
Am inițiat discuții cu Agenția de Eficiență Energetică și JICA în vederea diversificării finanțării prin prisma ADMA. Este vorba despre extinderea posibilității de a finanța proiectele de energie regenerabilă în cadrul fermelor agricole, lucru care ar putea ușor complementa Legea pentru modificarea Codului Funciar și anume excluderea necesității schimbării destinației terenurilor în cazul în care se dorește instalarea parcului pe terenurile agricole”,
a ai subliniat directorul executiv ADMA, Maxim Popov.

sursa poza: agromedia.md

MAXIM POPOV: ÎN 2021 AM ÎNREGISTRAT FINANȚĂRI RECORD PENTRU FERMIERI. Care a fost cea mai solicitată tehnică

MAXIM POPOV: ÎN 2021 AM ÎNREGISTRAT FINANȚĂRI RECORD PENTRU FERMIERI

Care a fost cea mai solicitată tehnică

MAXIM POPOV: ÎN 2021 AM ÎNREGISTRAT FINANȚĂRI RECORD PENTRU FERMIERI. Care a fost cea mai solicitată tehnică

loading ...