VLADIMIR BOLEA, DESPRE CREDITAREA ȘI RECREDITAREA AGRICULTORILOR ÎN ACEST AN

03 oct 2023
Relațiile producătorilor agricoli cu instituțiile bancare au fost astăzi discutate la masa rotundă la care s-au adunat șefii de bănci din R. Moldova și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea. S-a vorbit despre creditare, recreditare și modul în care agricultorii din R. Moldova vor face față situației extrem de complicate.
 
Ulterior, Vicepremierul, a susținut un Briefing de presă în care a menționat că ministerul urmează să mai poarte și alte discuții cu băncile comerciale pentru a reuși eficientizarea procesului de reeșalonare a creditelor agricultorilor aflați în dificultate financiară.
Din partea băncilor, a fost reiterat același mesaj: fiecare caz va fi analizat extrem de atent și cu toată seriozitatea, în mod individual. Deciziile vor fi luate în mod individual. Da, au invocat și faptul că sunt situații foarte complicate și în sistemul bancar. Atunci când o bancă recreditează, trebuie să facă provizioane de 30%, nu de 5%, iar asta scumpește costul creditului și-l face neinteresant atât pentru agricultor, cât și pentru bancă.
 
Eu i-am rugat și ei se vor adresa cu o scrisoare, după care, mai întâi la nivel de guvern, apoi cu Banca Națională vom discuta despre segmentul de credite luate de agricultorii din zone cu calamități naturale, unde sunt pierderi care nu depind de agricultor.
 
În concluzie, astăzi toți au reiterat și susțin poziția guvernului și a ministerului ca fiecare agricultor care se ciocnește de probleme la capitolul plăți ale creditelor deja luate de la băncile comerciale din RM va fi analizat, iar decizia luată va fi în interesul agricultorului și al nostru național. Dar interesul național este susținerea și dezvoltarea agriculturii în mod sustenabil, a declarat Vladimir Bolea.
loading ...