Prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) s-a încheiat, după 10 ani de activități care au asigurat o prezență mai competitivă a produselor agricole moldovenești pe piețele internaționale.
Cu acest prilej, a avut loc Conferința de bilanț a Proiectului, la care au participat echipa care a stat în spatele proiectului MAC-P, reprezentanții Ministerului Agriculturii și al Industriei Alimentare, ANSA, AIPA, reprezentanți ai Băncii Mondiale, echipa de implementare și exponenți în sectorul agricol, dar și fermierii beneficiari ai proiectului.
Prezent la eveniment, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și al Industriei Alimentare a menționat:
Aduc mulțumiri partenerilor de dezvoltare, nemijlocit colegilor de la Banca Mondială pentru sprijinul acordat în dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova, pentru acest proiect MAC-P. O să mă refer la câteva aspecte apreciate de Ministerul Agriculturii: Asigurarea Securității Alimentare, Modernizarea laboratoarelor, sprijinul acordat grupurilor de producători în valoare de peste 13 mln de dolari de care au beneficiat 47 de grupuri de producători, investiții în infrastructura post recoltare, atât pentru fructe, legume, cât și pentru procesarea mierii. Sper că vom avea o colaborare fructuoasă în continuare și vom reuși să atragem investiții și în alte sectoare ale agriculturii, aș vrea aici să mă refer la sectorul zootehnic.
Timp de 10 de ani, MAC-P a contribuit substanțial la dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova, a pus bazele modernizării sectorului agricol, fapt ce a permis facilitarea accesării a noi piețe de desfacere.
Anatol Gobjilă, specialist superior economie agricolă și conducătorul proiectului din cadrul Băncii Mondiale:
Suntem în perioada când proiectul MAC-P a împlinit 10 ani. El însă nu a luat sfârșit, mai avem încă 2 inițiative care vor mai dura până la sfârșitul lui 2024. Una pentru crearea sistemului de gestionare a produselor de origine animală ne destinate consumului uman și celălalt: pentru continuarea lucrărilor de popularizare a practicilor bune de gestionare durabilă a solului.
Puțini credeau la început în ideea de a aduce niște fermieri antreprenori să lucreze împreună. Părea ceva irealizabil. Cu toate lacunele care poate există încă, avem acum niște grupuri de producători.
De la lansarea Proiectului și până în prezent, Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare au semnat 3 (trei) acorduri de finanțare adițională pentru Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova.
Liviu Gumovschi, Director executiv UCIMPA:
Sunt onorat să conduc acest proiect deja de un deceniu. Timp în care am obținut rezultate remarcabile. Valoarea totală a proiectului, în prezent, este de 62,5 mln de dolari, împărțit în 3 componente.
Siguranța alimentelor. Ne bucurăm că am stat la temelia Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Ea a fost creată și a crescut odată cu proiectul MAC-P. Vorbim de 5 posturi de inspecție la frontieră, dotate full. Două laboratoare construite de la zero. Dotarea a 4 laboratoare. Acreditarea a 2 laboratoare. Două sisteme informaționale de management care sunt puse în aplicare și sunt utilizate. Oficiul ANSA a fost reabilitat și reconstruit cu suportul MAC-P.
Accesul la piețele de desfacere. A fost greu, dar am reușit din 64 de grupuri de producători create, 47 să le finanțăm. Ce am izbutit? 5800 de locuri de muncă, dintre care 2300 locuri permanente. 10% din capacitatea frigorifică a țării a fost construită de MAC-P, care ajunge la 40 de mii de tone de păstrare. Valoarea totală a investițiilor în sectorul respectiv, depășește 35 de mln de dolari.
Gestionarea durabilă a terenurilor. Au fost plantate cu ajutorul proiectului 2200 de hectare de fâșii forestiere, ceea ce depășește cu 200 obiectivul inițial. Acestea protejează 64 de mii de hectare de teren arabil. Au fost debursate aproape 200 de granturi post investiționale pentru fermierii care au decis să investească în agricultura conservativă. În prezent, suprafața totală a agriculturii conservative finanțată de proiect depășește 58 de mii de hectare.
Olga Sainciuc, coordonator de proiect MAC-P:
S-a lucrat printr-o abordare complexă. Era important să desfășurăm și o campanie amplă de conștientizare prin care să ajungem la producătorul agricol și să-i povestim care ar fi avantajele să lucreze în cooperare; că pot să se asocieze în jurul unui produs, că pot aplica tehnici inovative de producere, pot accesa investiții care să le permită construirea infrastructurii moderne, de ultimă generație post recoltă și să facă un pas spre o dezvoltare durabilă.
De asemenea, s-a insistat și pe partea de asistență post finanțare, menită să consolideze capacitatea grupurilor de producători, atât la nivel de grup, cât și la nivel de membri. Era extrem de important ca toată lumea să înțeleagă cum se lucrează în echipă.
MAC-P a înregistrat progrese excelente în promovarea ideii de cooperare între agricultorii moldoveni, implementând cu succes activități care au pus bazele îmbunătățirii marketingului și integrării pe piață a produselor autohtone prin crearea de parteneriate productive. Managerii cooperativelor create cu suportul MAC-P au împărtășit din experiența și reușitele lor, obținute datorită suportului de care au beneficiat în cadrul proiectului.
Vitalie Obrijanu, Administrator SRL „Fresh Time:” Am parcurs mai multe etape până a fi eligibili pentru acest proiect. Ideea a fost salutată inclusiv de cei 5 producători din grup pentru că separat, ei nu aveau capacitatea și posibilitatea de a face investiții pe cont propriu. Cei 5 producători s-au asociat și au început să facă investiții înainte de a fi eligibili pentru proiectul MAC-P. Suportul MAC-P a venit pentru a achiziționa echipamentele necesare, utilaje de producere, echipamente frigorifice, echipamente de sortare.
Prima etapă a fost crearea grupurilor. Următoarea ar trebui să se axeze pe asocierea grupurilor pentru a crea noi perspective pentru produsele noastre. Mai avem nevoie de investiții, și investiții foarte rapide. Inclusiv pentru utilaje de sortare, soluții de logistică pentru piețe noi, ambalaj.
Tatiana Serejnicova, Administrator CÎ „SANT & K”: Ne doream de mult timp să construim un frigider, dar înțelegeam că investițiile sunt foarte mari. Am auzit despre proiectul MAC-P, dar ni se spunea că este imposibil să pregătim pachetul de acte necesare. Pentru a ne convinge, am mers direct la reprezentanții proiectului, care ne-au ajutat și în câteva luni am reușit să pregătim pachetul cu acte și să aplicăm la proiect.
Țin să menționez că participanții la proiect au parte de toată susținerea. Drept consecință, avem alte prețuri pentru realizarea producției noastre și o influență pozitivă asupra dezvoltării infrastructurii întregului sat. În localitatea noastră, fiecare gospodar cultivă căpșuni. Noi avem posibilitatea să le oferim servicii de răcire a fructelor în frigiderul nostru.
Mulțumim proiectului MAC-P, întregii echipe de consultanți pentru oportunitatea de a ne dezvolta.
Bugetul total al Proiectului constituie 62.5 milioane dolari SUA.