DEPOZITUL FRIGORIFIC DIN TARACLIA REDUCE SUBSTANȚAL DISTANȚA DINTRE PRODUCĂTOR ȘI CONSUMATOR

29 mai 2021

În ultimii cinci ani, în mai multe zone agricole au fost construite depozite frigorifice, astfel încât putem consuma fructe și legume oarecum proaspete și pe timp de iarnă, la un preț moderat, cel puțin mai mic decăt la produsele de import, bunăoară din Turcia, Spania sau Grecia. De obicei, aceste trei destinații geografice ne îndestulau cu minimul de vitamine în sezonul rece al anului. Între timp, lucrurile s-au schimbat și foarte mulți agricultori sunt interesați, pe lângă cultivare și prosesare, dar și de depozitare în condiții optime, astfel încă, să reducă la maximul distanța dintre ușa frigiderului agro-industrial și taraba comerciantului, sau chiar polița frugiderului din casă. Numai că, un depozit frigorific tehnologizat presupune investiții, majoritatea acestora fiind din afară.



Săptămăna aceasta ministrul interimar al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, însoțit de Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității
Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, (un proiect finanțat de Banca Mondială), au mers la Taraclia, într-o vizită de inspectare și informare la fața locului. La Taraclia, încă în 2019, un grup de producători aglicoli locali au costruit un deposit pentru păstrarea strugurilor și nu doar a strugurilor.  Acest frigider performant care poate fi văzut și din cosmos, de câțiva ani buni, asigură îndestularea pieței locale, reducerea costurilor și, bineînțeles, dă valoare adăugată produselor.   

Depozitul frigorific de la Taraclia este parte a unui proiect amplu finanțat de Banca Mondială prin filiera programului Agricultura Competitivă din Moldova (MAC-P), cu o valoarea totală de circa 1 200 000 EURO,  contribuția Băncii Mondiale fiind un grant, de circa 350.000 EURO. Macro-frigiderul are 18 camere de păstrare, cu o capacitate totală de circa 2000 de tone și este în gestiunea, după cum menționam, a unui grup de producători pentru care agricultura este soartă, pasiune și sens al vieții. Delegația comună a ministerului de resort și reprezentanții BM  au mers în sudul Moldovei pentru a discuta cu producătorii agricoli despre oportunitățile de subvenționare pentru valorificarea eficientă a produselor agricole pe ogoarele Patriei, dar și de inițiarea unur noi proiecte de intenții schițate pentru un viitor nu atăt de îndepărtat.
loading ...