FĂRĂ REZIDUURI ÎN SALATĂ. Producătorii și procesatorii din sud pot verifica materia primă într-un laborator performant, aproape de casă

31 mai 2021

Plasticul și substanțele chimice administrate în sol, pe alocuri fără noimă, sunt o  provocare alimentară majoră la nivel global. Tot mai mulți aditivii alimentari ne colorează, ne îndulcesc sau ne conservează hrana cea de toate zilele. Plus materialele care intră în contact cu alimentele – ambalajul, recipientele, fel de fel de aparate în bucătărie , tacâmurile, vesela etc., etc. E de luat în calcul și așa zisa «migrație a toxinelor» din materialul ambalajului spre aliment. Mergeți la supermarket, aveți puțină răbdare și citiți cu atenție eticheta unde veți găsi un fel de alfabet Morse cu E-uri și tot felul de substanțe specifice utilizate. Toate acestea îngrijorează  la superlativ, pentru că e vorba de sănătate pe care o putem irosi cu fiecare înghițitură.



Uniunea Europeană, a reușit întrucâtva să țină la control utilizarea aditivilor alimentari care, de regulă, sunt identificați printr-un număr E și sunt incluși pe listele de ingrediente ale produselor. În spațiul UE eticheta produselor trebuie să identifice funcția aditivului (de exemplu colorant, conservant) și substanța specifică utilizată (de exemplu E 415 sau guma de xantan). În acest scop, Comisia Europeană păstrează o bază de date a aditivilor alimentari aprobați în UE. Totodată, este urmărit cu strictețe sanitară întregul traseu al alimentelor, de la agricultorul culegător până la vănzător-servitor.   În ultima perioadă, această experiență europeană este pusă în aplicare și în Republica Moldova, prin inaugurare unor laboratoare de control specializat al calității produselor. Nu doar a produselor alimentare procesate, dar și a mariei prime din care sunt fabricate aceste alimente.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează mai multe asemenea laboratoare, repartizate regional, ultimul fiind inaugurat în sudul republicii, la Cahul. În această ordine de idei, ANSA împreună cu partenerii de dezvoltare, vor să creeze o rețea performantă de monitorizare a calității produselor, cât mai aproape de producător.
La sfârșitul săptămânii trecute,  Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Ion Perju, însoțit de Secretarul de Stat Tatiana Nistorica și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vladislav Cotici, au efectuat o vizită de monitorizare la Laboratorul de Încercări sănătatea plantelor, calitatea produselor de origine animală și non-animală din raionul Cahul. ANSA împreună cu partenerii de dezvoltare vor monitoriza calitate produselor. Acesta a fost construit în anul 2020, cu suportul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova și asistența financiară, în valoare totală de circa 38 milioane de lei, oferită de Banca Mondială.



Întrebat fiind despre scopuri și sarcini, Vladislav Cotici, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a declarant presei următoarele: 

”Laboratorul are misiunea să faciliteze activitatea producătorilor din zona Sud, prin faptul că va permite efectuarea unui șir de teste primare la nivel regional pentru produsele de origine vegetala și animală și asigurarea măsurilor de autocontrol. Testele mai complexe urmează să fie realizate de către Laboratorul Central Fitosanitar pentru produsele de origine vegetală și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară din Chișinău pentru produsele de origine animală, iar laboratoarele regionale vor asigura recepționarea si transmiterea acestora spre Laboratoarele centrale de referință. Ne propunem ca laboratorul să presteze servicii atât pentru Agenții economici, îndeosebi cei din partea de sud a tării, pentru toate tipurile de produse alimentare, cât și servicii pentru asigurarea Programelor de monitorizare de Stat privind criteriile microbiologice în produse alimentare și monitorizarea reziduurilor. Astfel, producătorii, procesatorii din partea de sud a țării vor avea posibilitate de a verifica materia primă, cât și produsele, într-un laborator performant, dotat și aproape de casă”.
 
 
loading ...