La începutul lunii noiembrie 2021 UCIP-IFAD a anunțat despre deschiderea unui proiect de finanțarea a femeilor antreprenoare din mediul rural. Conceptul prevede susținerea ideilor de dezvoltare a afacerilor agricole sau conexe agriculturii, gestionate de femei.
Care sunt criteriile de eligibilitate, ce sume pot fi obținute și cum pot beneficia de serviciile oferite de FARM, pentru a câștiga acești bani, am discutat cu Vasile Pojoga, manager de proiect FARM. Colegul nostru este unul dintre cei șase experți din țară care este acreditat pentru ghidarea, elaborarea planurilor de afaceri și întocmirea documentelor necesare pentru concursul anunțat de IFAD.
Vasile, ce înseamnă proiectul de CREDITE CU PORȚIUNE DE GRANT și cine poate beneficia de el?
Este un proiect de creditare cu porțiune de grant destinat pentru finanțarea antreprenoarelor care își dezvoltă afacerea în localități rurale și sunt vulnerabile la schimbările climatice. Proiectul este destinat unei anumite categorii de femei, dar mai exact, ale celor care sunt la început de cale sau care vor să-și dezvolte micro afacerea. Finanțatorul are câteva condiții care sunt considerate prioritare. Și asta prevede ca antreprenoarea, cel puțin cu un an înainte de depunere a dosarului să nu aibă în posesie mai mult de 10 ha de pământ și să nu fi avut mai mult de un milion de lei venituri. Ceea ce înseamnă că sunt destinate antreprenoarelor cu afaceri mici sau antreprenoarelor care lansează un Start-up.
Ce înseamnă ”credit cu porțiune de grant”, poți să ne explici într-un limbaj mai simplu, pe înțelesul tuturor?
Aceasta este o regulă a proiectului, ceea ce înseamnă, că finanțatorul oferă nu doar grant, dar și o parte de credit. Acest lucru se face pentru a responsabiliza beneficiarul. Este un aspect important, pentru că această regulă îi face pe antreprenori să fie mai atenți cu banii și regulile impuse, să-și asume orice cheltuială și orice risc legate de investițiile care urmează.
Care sunt sumele de care poate dispune un beneficiar și cum sunt făcute aceste calcule?
1) Suma totală care poate fi accesată - până la 300 000 de lei, ceea ce înseamnă că 84 000 de lei reprezintă suma maximă a grantului, care poate fi oferită și maxim 216 000 de lei este creditul.
2) Aplicarea regulii de 80/20 pentru accesarea grantului total de 84 000 lei. Adică, 80% este grantul și 20% este creditul. Regula este valabilă pentru a putea accesa grantul integral și este valabil în cazul în care te încadrezi în suma totală de 105 000 de lei. Din acești 105 000, antreprenoarea beneficiază de 84 000 de lei drept grant și 21 000 de lei, credit.
3) Aplicarea regulii de 80/20 atunci când suma totală accesată este mai mică de 105 000 lei. Exemplu, dacă antreprenoarea are nevoie de 100 000 de lei, atunci creditul va fi 20 000 de lei, iar grantul, 80 000 de lei, dacă investiția e mai mică, se menține regula de 80/20.
Și mai este un detaliu important, la aceste finanțe venite din proiect, antreprenoarea trebuie să contribuie cu 5 % din suma investiției, adică e nevoie și de aport personal.
În aceste 5% de investiție personală sunt luate în calcul și utilajele sau e nevoie anume de bani?
E vorba doar de bani, dar este un aport personal destul de mic, pentru că de obicei, proiectele, cer minim 10-20% din suma totală a investiției, aici e vorba doar de 5%, doar că trebuie să-i ai în bani, pe contul bancar al firmei.
Cum are loc procesul și cât durează?
Este un procedeu destul de simplu, care nu durează mult și asta se datorează faptului că băncile în majoritatea cazurilor nu solicită gaj pentru eliberarea creditului, așa cum suma e destul de mică. Și în această situație, atât potențiala beneficiară, banca, cât și UCIP-IFAD au capacitatea mai rapidă să pregătească și să analizeze dosarul depus spre finanțare.
Există vreo bancă favorizată sau se lucrează cu mai multe bănci în paralel?
Sunt mai multe instituții bancare care sunt acreditate de proiect și potențiala beneficiară poate să aleagă unde vrea să meargă. Dar, de obicei, se lucrează cu acea bancă unde are deschis cont bancar, dacă aceasta instituție este acreditată. Dacă nu are cont, sau este cu afacere nouă, atunci își alege banca, în funcție de propria dorință sau necesitate.
Spune-mi, te rog, care sunt serviciile oferite de FARM, în procesul de obținere a acestui proiect?
Femeia antreprenoare este ghidată de FARM, din momentul în care trebuie să completeze pachetul de documente, până primește banii în cont. Ce ar însemna asta? Femeia vine la noi cu ideea de afacere, o ascultăm, analizăm, verificăm dacă este eligibilă și o îndrumăm, îi explicăm cum poate să participe, ce documente trebuie să pregătească, unde trebuie să se ducă. La noi primește toate răspunsurile de care are nevoie pentru a-și pregăti dosarul. Sunt unele documente pe care le pregătim împreună, sunt unele documente care ține nemijlocit de fondatoare, care trebuie să le ia de la diferite instituții, diferite extrase, autorizații, după care completează și face tot dosarul și după ce a îndeplinit toate cerințele, merge cu el la bancă. Dar cel mai important aport pe care-l avem noi, este că noi facem conceptul de afaceri, așa numitul ”business plan”. Acesta este cel mai lung proces, trebuie să colectăm toate datele împreună cu beneficiara, să realizăm o analiză preventivă a afacerii și a riscurilor și calculăm cum o să reușească să se dezvolte, să achite inclusiv creditul și să-și recupereze investiția, toate aceste informații se includ în planul de afaceri și împreună cu celelalte documente se depun la bancă, pentru a accesa resursele financiare.
Serviciile oferite de FARM sunt gratuite sau contra cost?
Serviciile sunt gratuite, femeile beneficiază de consultanță gratuită, așa cum noi suntem acreditați direct de IFAD.
Deci, mai simplu spus, dacă sunt femeie, locuiesc într-un mediu rural și vreau să-mi deschid o afacere sau să dezvolt o afacere, pot să beneficiez de acest credit, dar și de serviciile gratuite oferite de FARM?
Da, așa este! Doar că am o remarcă, acesta este un împrumut, nu este un credit propriu zis, pentru că implică și porțiunea de grant. Și mai este o obligațiune în fața finanțatorului, de a oferi informație referitor la dezvoltarea afacerii și impactul investiției pe toata perioada de implementare a proiectului. Adică, dacă tu ai investit banii pentru a cumpăra și instala panouri solare, în scop de eficientă economică, în cadrul afacerii, tu ești obligat să folosești bunul doar în scopul dezvoltării acestei activități. În cazul în care ai încălcat această regulă, ai vândut acest utilaj sau ai încetat activitatea mult mai devreme, fără ca să fie argumentată această decizie, ești obligat să restitui banii, inclusiv grantul.
Experții de la FARM lucrează individual cu fiecare potențială beneficiară?
Da, lucrăm individual. De fapt, suntem acreditați șase experți care putem lucra pentru acest proiect. Doi suntem în regiunea de centru a țării, doi de la nord și doi la sud. Așa că lucrăm pe zone, dar dacă cineva deschide o afacere la nord și vine la centru pentru că vrea aici să-și deschidă contul bancar, poate să primească ajutor direct din Chișinău.
Cât durează această procedură, din momentul în care potențiala beneficiară ajunge la FARM, până când primește banii?
Procedura e individuală, în funcție de fiecare beneficiară și idee pe care o are, totul depinde de cât de repede se acumulează dosarul și se completează cererile băncii. Dar în linii generale, durează în jur de o lună. Sunt unele care se încadrează în 2-3 săptămâni, dar sunt cazuri care durează și peste o lună, sau chiar mai mult.
Dacă este să faci o statistică, de la lansarea proiectului până acum, câte beneficiare au reușit să obțină banii?
Proiectul a fost lansat la final de noiembrie, 2021, iar noi imediat am început a lucra cu primele dosare și deja în decembrie au fost finanțate primele două afaceri. Acum în proces de analiză sunt peste 20 de dosare.
Există o limită de buget sau o limită de număr de persoane care să fie finanțate?
Sigur că există o limită de buget, în 2022, proiectul prevede finanțarea a 70 de antreprenoare. Iar activitatea proiectului este valabilă până în iunie, 2023, dar în mare parte, această limită este calculată în funcție de banii disponibili, astfel, se estimează un număr aproximativ de beneficiare. Deocamdată este loc de finanțare a femeilor care au idei, dorință și vor să dezvolte o afacere.
Pentru mai multe detalii și pentru a putea beneficia de serviciile FARM pentru obținerea acestui împrumut, antreprenoarele sau viitoarele antreprenoare se pot înscrie la numărul de telefon 068882205 – Vasile Pojoga, manager de proiect, FARM.