Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a reiterat importanța irigării pentru agricultură.
Implementarea sistemelor de irigare constituie una dintre prioritățile ministerului, care poate asigura stabilitate în dezvoltare prin produse competitive și minimaliza riscurile de producere. Programele IFAD în Moldova vin în suportul producătorilor agricoli orientați spre o agricultură modernă și sustenabilă.
Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD a menționat că majorarea plafonului de susținere de la 300.000 dolari la 500.000 dolari va permite finanțarea proiectelor de infrastructură de irigare de amploare și va atrage mai mulți fermieri, situați la o distanță mai mare de sursele de apă.
Beneficiari ai granturilor de până la 500.00 dolari pot fi Asociațiile Utilizatorilor de Apă, întreprinderile agricole formale la nivel de localitate, inclusiv în colaborare cu administrațiile publice locale. În grupul de inițiativă pentru depunerea cererii de finanțare trebuie să se înscrie 5 mici fermieri înregistrați, care prelucrează în particular până la 50 de hectare de teren.
Adițional, la grupul de inițiativă pot adera până la 28 de producători agricoli, inclusiv care au în gestiune peste 50 de hectare de teren. Valoarea maximă a grantului se va calcula după formula: 15 000 dolari SUA x la Numărul de beneficiari, cu o contribuție de doar 10% din partea grupului de producători.
Tipurile de investiții susținute prin intermediul grantului sunt:
- sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare existente;
- sisteme de irigare la scară mică cu surse de apă existente în comunitate (stație de pompare din rezervoare naturale de apă râu/lac);
- construcția și reabilitarea lacurilor și iazurilor de acumulare a apei.
UCIP IFAD oferă asistență tehnică gratuită la pregătirea dosarului pentru finanțare.
Mai multe detalii privind condițiile de accesare a finanțării, pot fi consultate AICI, sau la numărul de tel. (22) 21 06 24.