ÎNGRĂȘĂMINTELE MINERALE S-AR PUTEA SCUMPI DIN NOU. Companiile mari, sub riscul de a opri producția

27 jun 2022
Se așteaptă o altă creștere masivă a costurilor de producție pentru îngrășămintele minerale. Motivul? Prețurile gazelor s-au dublat în ultimele două săptămâni pe piața spot europeană. Gazul costă 133 de euro pe megawatt oră (Mwh) pe cel mai important centru comercial european, Natural Gas EU Dutch TTF. Acum două săptămâni, era 64 de euro pe Mwh, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrarheute.com

Prețurile la gaze au crescut de când Gazprom a tăiat transportul prin conducta vitală Nord Stream. Douăsprezece țări UE sunt acum afectate de lipsa aprovizionării sau sunt complet întrerupte. Obiectivele Germaniei și ale UE de a reumple rezervoarele de stocare înainte de următoarea perioadă de încălzire din timpul iernii sunt masiv periclitate.

Industria chimică și producătorii de îngrășăminte sunt afectați masiv

Gigantul producător BASF a anunțat deja care fabrici ar putea avea nevoie să reducă mai întâi producția, iar concurentul LANXESS vrea să amâne închiderea unor centrale electrice pe cărbune.

Producția de îngrășăminte cu azot, pentru care gazul natural este cel mai important factor de cost, ar fi afectată și de problemele din industria chimică.

Companii precum BASF, YARA ȘI PIESTERITZ au oprit masiv producția de îngrășăminte în martie din cauza prețurilor ridicate la gaze. Acest lucru s-ar putea întâmpla acum din nou. Gazprom a redus cu 60% aprovizionarea cu gaz prin conducta Nord Stream 1, din Rusia până în Germania, acum 2 săptămâni. În trecut, atât petrolul, cât și gazul costau mai mult decât cărbunele. Astăzi, toată energia este foarte scumpă - inclusiv cărbunele - și piețele sunt strânse și extrem de volatile.

BASF, cea mai mare companie de produse fitosanitare din lume după venituri, lucrează la planuri de urgență pentru punctul său de producere Ludwigshafen, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din Germania, care reprezintă mai mult de 1% din necesarul total al țării. Cu condiția ca furnizarea să nu scadă sub 50% din cerințele maxime de gaze naturale ale amplasamentului, BASF Ludwigshafen, care are aproximativ 200 de puncte de producție și necesită 6 terawatt-oră de energie electrică pe an, ar putea continua să funcționeze la capacitate redusă.

Reducerea exactă ar depinde de disponibilitatea gazului și petrolului pentru a o înlocui, a declarat BASF pentru Reuters. BASF a mai spus că, dacă oferta scade cu mult sub 50% pentru o perioadă lungă de timp, producția ar trebui să se oprească.
loading ...