MINISTRUL GHERCIU LA „BUSINESSUL FRUCTELOR ÎN MOLDOVA”: A crescut volumul global al producției horticole

10 dec 2021

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel GHERCIU a participat astăzi la cea de-a VII-a ediție a Conferinței Naționale „Businessul fructelor în Republica Moldova”.
 
În debutul evenimentului, oficialul a menționat că sectorul horticol înregistrează o creștere atât a volumului de producție, cât și a exporturilor, drept rezultat al eforturilor producătorilor agricoli și a statului, prin elaborarea și actualizarea pachetului de politici, inclusiv implementarea politicilor de subvenționare.
 
„În ultimii ani, în urma investițiilor efectuate în tehnologiile moderne, volumul global al producției horticole este în continuă creștere. Cantitativ, exportul producției horticole în stare proaspătă și procesată constituie peste 12% din totalul de export. În acest an, producția globală de fructe a fost cu mult mai înaltă comparativ cu ultimii 3 ani. Reieșind din importanța strategică a sectorului horticol, în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural sunt prevăzute investiții anuale de circa 561 mln lei, iar pentru implementarea Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025 se preconizează peste 11 mlrd lei”, a precizat Viorel Gherciu.
 
În context, ministrul a subliniat că urmează să fie realizate patru obiective fundamentale: îmbunătățirea accesului la piețe noi de desfacere, dezvoltarea accelerată prin investiții în inovare, asigurarea cu forță de muncă calificată și crearea unui mediu de afaceri competitiv.
 
„Avem convingerea că un impact pozitiv asupra sectorului va avea și Legea privind comerțul interior, potrivit căreia produsele agroalimentare autohtone trebuie să fie prezente pe 50 la sută din suprafața rafturilor magazinelor. Horticultura este un domeniu important al economiei țării și o sursă de locuri de muncă și venituri în zonele rurale. Acest sector produce și procesează materie primă, generând anual o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei, fapt ce reliefează importanța ramurii. Horticultura este una din direcțiile prioritare ale agriculturii care poate furniza produse cu valoare adăugată și cu pondere considerabilă în export, de aceea vom susține și în continuare acest domeniu”, a comunicat ministrul.
 
Conferința a continuat cu abordarea subiectelor ce țin de creșterea competitivității produselor ajustând tehnologiile, direcțiile necesare de investiții pentru a moderniza sectorul fructelor. Experții din domeniu au realizat prezentări ale tehnologiilor moderne de producere și inovațiile din sector, a sortimentului de soiuri și portaltoaie, fiind discutate standardele de calitate solicitate de piețe.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

MINISTRUL GHERCIU LA „BUSINESSUL FRUCTELOR ÎN MOLDOVA”: A crescut volumul global al producției horticole

MINISTRUL GHERCIU LA „BUSINESSUL FRUCTELOR ÎN MOLDOVA”: A crescut volumul global al producției horticole

MINISTRUL GHERCIU LA „BUSINESSUL FRUCTELOR ÎN MOLDOVA”: A crescut volumul global al producției horticole

loading ...