MOLDOVA FRUCT ÎN REGATUL ȚĂRILOR DE JOS. Cu ce concluzii au revenit membrii Asociației și ce instituții au vizitat

03 sep 2021
În perioada 29 august - 2 septembrie curent reprezentanții Asociației Moldova Fruct au fost într-o misiune de lucru în Regatul Țărilor de Jos.

Vizita a fost organizată cu suportul oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Scopul grupului, care a întrunit membri ai Consiliului de Administrare, dar și angajați ai Moldova Fruct, a fost de a studia experiența Asociațiilor și altor instituții de profil horticol din Regatul Țărilor de Jos privind prestarea serviciilor pentru membri și clienți, comunicarea eficientă cu membrii etc.

Vizita a oferit o viziune Asociației Moldova Fruct în privința completării grilei sale de servicii și va contribui pe viitor la creșterea capacității de oferire a serviciilor profesionale și întărirea poziției asociației ca organizație reprezentativă în sectorul horticol”, a spus Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.În cadrul vizitei, membrii consiliului au avut un șir de întâlniri, inclusiv cu Tatiana Pârvan, ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos. Excelența Sa a menționat că experiența olandeză ar fi extrem de utilă pentru agricultorii din Moldova.

Regatul Țărilor de Jos este o țară puțin mai mare decât Moldova, dar în același timp unul dintre cei mai mari exportatori de produse din lume (locul doi după SUA). Sunt sigură că Moldova are ce oferi, iar rolul producătorilor agricoli este esențial în zilele noastre, când procesul de urbanizare are loc în toată lumea, iar consumul este în creștere”, consideră ambasadoarea.

Grupul a avut o discuție cu reprezentanții Centrului de Promovare a Exporturilor din Țările în Curs de Dezvoltare, care oferă suport membrilor Moldova Fruct în accesarea noilor piețe de desfacere pe parcursul ultimilor ani.

Regatul Țărilor de Jos, unul dintre cei mai mari exportatori de produse din lume

De asemenea, reprezentanții Moldova Fruct au vizitat producătorii de fructe în sistem organic și convențional și au discutat despre experiența lor în producerea și comercializarea fructelor. Un aspect important menționat de ei a fost necesitatea de asociere, dar și de dezvoltare a  parteneriatelor stabile cu traderii. „Colaborez cu un singur exportator de fructe pe parcursul a peste 20 de ani, îi vând toate fructele lui pentru că avem o relație de încredere”, a relatat unul dintre producătorii vizitați.În ultima zi a misiunii, grupul a mers la Centrul de cercetare Fruit Consult. Instituția este o agenție de consultanță privată pentru cultivatorii de fructe (măr, pere, cireșe). În mare parte, ea consultă  producătorii din Olanda, Belgia, Germania și Italia, dar și din alte țări. Centrul asistă producătorii la capitolul fertilizare și protecția plantelor.

Antreprenorii moldoveni, membri ai consiliului, au apreciat activitatea instituției de cercetare din Regatul Țărilor de Jos, dar și-au exprimat regretul că în Moldova nu există instituții similare, iar producătorii sunt nevoiți să își asume riscul să testeze din resursele proprii și cu asumarea tuturor consecințelor, noi soiuri care ar putea să fie nepotrivite pentru condițiile Republicii Moldova.

Urmare vizitei desfășurate, Moldova Fruct își va reevalua modalitatea de asistare a membrilor și de prestare a serviciilor pentru a spori eficiența și impactul suportului acordat agricultorilor din sectorul horticol.

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE PENTRU AMBALAREA FRUCTELOR. Echipamentul are capacitatea de 1000 de caserole pe oră și substituie trei muncitori

21 jun 2022

A ÎNCEPUT RECOLTAREA CAISELOR. Fermier: „Cumpărătorii vor calitate înaltă și calibru mare la preț mic”

17 jun 2022

MOLDOVA FRUCT ÎN REGATUL ȚĂRILOR DE JOS. Cu ce concluzii au revenit membrii Asociației și ce instituții au vizitat

MOLDOVA FRUCT ÎN REGATUL ȚĂRILOR DE JOS

Cu ce concluzii au revenit membrii Asociației și ce instituții au vizitat

MOLDOVA FRUCT ÎN REGATUL ȚĂRILOR DE JOS. Cu ce concluzii au revenit membrii Asociației și ce instituții au vizitat

loading ...