BURSA MONDIALĂ DE CEAREALE: Exporturile de grâu către UE sunt în creștere

30 sep 2021
Piața europeană. Ieri au crescut prețurile pentru toate culturile, cele pentru rapiță atingând un nivel record. Asta pe fundalul aprovizionării limitate și al costurilor energetice în creștere. Ultimul factor a afectat negativ și ravitalierea cu îngrășăminte, ceea ce a dus chiar la modificări ale rotației culturilor în favoarea celor care necesită mai puțin azot.
 
Din punct de vedere macroeconomic, inflația în lume câștigă avânt și este probabil ca acest lucru să afecteze politica dobânzii în viitor. În acest context, dolarul continuă să crească, ajungând la 1,1605 față de euro și la 72,75 față de rubla russească în această dimineață. Petrolul din New York costă 74,70 dolari/baril.
 
Pe scena internațională, Algeria ar fi cumpărat aproximativ 580 000 tone de grâu la ultimul tender, cea mai mare parte a volumului fiind de origine franceză, potrivit consolidării prețurilor Euronext.
 
Comisia Europeană a declarat că exporturile de grâu către UE au totalizat, la 26 septembrie, 6,95 milioane tone, fiind în creștere, comparativ cu 5,09 milioane tone anul trecut și până în prezent. Exporturile de orz au ajuns la 2,37 milioane tone față de 2,11 milioane tone anul trecut. În cele din urmă, importurile de porumb au scăzut la 3,43 milioane tone de la 4,22 milioane tone anul trecut.
 
Prețurile la toate uleiurile vegetale continuă să crească. Stabilitatea prețurilor la petrol, împreună cu stabilitatea prețurilor la carbon, explică o mare parte a acestei creșteri.
 
Piața americană. Și la Chicago s-au majorat prețurile, pe măsură ce dolarul a continuat să crească, slăbind competitivitatea produselor americane. Comercianții își ajustează pozițiile în această seară pentru a reflecta raportul USDA. În timp ce producțiile de porumb sunt, în general, satisfăcătoare, stocurile sunt de așteptat să scadă față de cele mai recente estimări USDA - 1,187 miliarde bușeli de porumb și 175 milioane bușeli de soia la sfârșitul lunii iunie.
 
Impactul uraganului IDA este în scădere, iar comercianții se așteaptă ca activitatea de export să își revină în următoarele săptămâni.
Prețurile porumbului au fost neschimbate în această dimineață înainte de deschiderea tranzacționării, producția de etanol din această săptămână scăzând la 914 000 de barili pe zi și stocurile la 20 22 milioane de barili.
 
Fondurile au fost ieri cumpărători neți de 8 500 loturi de porumb, 6 000 loturi de soia și 1 000 loturi de grâu.
 
Piața Mării Negre. În Rusia, până la 28 septembrie, au fost recoltate 74,2 milioane tone de grâu, comparativ cu 85,2 milioane tone anul trecut, de  pe 26,3 milioane hectare, comparativ cu 27,9 milioane hectare anul trecut. Volumul de orz recoltat a fost de 8,1 milioane tone față de 21,6 milioane tone anul trecut. Recolta de floarea-soarelui a continuat: până la 28 septembrie au fost recoltate 4,7 milioane tone, comparativ cu 5,2 milioane tone anul trecut.
 
Prețurile grâului din regiunea Mării Negre au crescut ieri brusc și în Ucraina, în timp ce acestea s-au blocat în Rusia.
Prețurile porumbului în Ucraina s-au schimbat ușor pe termen lung, în timp ce recolta rămâne în urmă de sezon, dar prețurile se înregistrează pe termen scurt.

Sursa: agritel.com
Top știri

RECORD LA CONCENTRAȚIA DE GAZE DIN ATMOSFERĂ: Temperatura va depăși cu mult ținta stabilită de 1,5 grade Celsius

25 oct 2021

RETROSPECTIVA 2021: Fenomenele climatice au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară

21 oct 2021

SERBIA - PRINCIPALUL EXPORTATOR DE ZMEURĂ PESTE OCEAN. Vezi cine s-a alăturat în cursă

13 oct 2021

SUTE DE KILOGRAME DE MIERE ÎMPRĂȘTIATE PE DRUM. Unde s-a întâmplat și care este motivul

07 oct 2021

OTIS DECLARAT CEL MAI GRAS URS DIN ALASKA. Câte kilograme are uriașul brun, fiind și cel mai bătrân din regiune

06 oct 2021
Din aceiași categorie

TOATĂ MUNCA I-A FOST CĂLCATĂ CU “ROȚILE”. Un agricultor a fost ocolit de secetă și alte intemperii, dar nu și de raliurile unor indivizi care i-au distrus lanurile cu grâu

16 jul 2020

SALVAȚI ALBINELE! Zeci de mii de stupi din Turcia, Grecia și Italia au luat foc din cauza incendiilor, apicultorii sunt disperați

12 aug 2021

PORUMBUL ALBASTRU DEVINE POPULAR ÎN ROMÂNIA. Vezi ce beneficii are pentru sănătate

09 jun 2020

FERMĂ ACVAPONICĂ ÎN INIMA ORAȘULUI BRUXELLES

12 jun 2021

MAI PUȚINE FABRICI DE ZAHĂR ÎN LUME

16 apr 2020

BURSA MONDIALĂ DE CEAREALE: Exporturile de grâu către UE sunt în creștere

BURSA MONDIALĂ DE CEAREALE: Exporturile de grâu către UE sunt în creștere

BURSA MONDIALĂ DE CEAREALE: Exporturile de grâu către UE sunt în creștere

loading ...