CORIDORUL PENTRU EXPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA SE ÎNCHIDE OFICIAL ASTĂZI. Prețurile urcă continuu

31 oct 2022
Coridorul pentru exportul de cereale din Ucraina se închide începând de astăzi când se fac ultimele inspecții pe navele încărcate cu produse agroalimentare, în special cu cereale, potrivit informațiilor oficiale furnizate de autoritățile din Turcia, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.

Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, a declarat că delegaţia rusă care participă de la începutul lunii august la inspectarea navelor care transportă cereale ucrainene se va retrage. Potrivit informării, nu se cunoaște exact perioada pentru care Rusia a luat această decizie.

Delegaţia Federaţiei Ruse a informat (…) că îşi suspendă participarea la implementarea activităţilor iniţiativei, inclusiv a inspecţiilor, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al JCC, responsabil cu supravegherea acordului privind exportul cerealelor ucrainene.

Ministerul turc al apărării anunţase mai devreme, în cursul zilei de duminică – 30 octombrie, că inspectarea navelor cargo cu cereale ucrainene va continua azi şi mâine (luni) la Istanbul.

Centrul Comun de Coordonare (JCC), care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, a confirmat că 11 nave au fost inspectate duminică, după care a informat despre anunţul delegaţiei ruse că nu va mai participa.

Amintim că după anunțul Rusiei că se retrage din acordul ce permite Ucrainei exportul de alimente, prețurile cerealelor au urcat brusc. Dimineață, la bursa de la Chicago cotația grâului era cu peste 5%, iar cea a porumbului cu 2,2%. Astfel, tona de grâu depășind 327 de dolari, iar cea de porumb 262 de dolari.

La ora prânzului, cotația pentru grâul Matif se majorase deja cu peste 12 euro per tonă față de prețul de vineri, ajungând la 349,75 de euro iar pentru porumb, de 11 euro per tonă.
 
loading ...