CROAȚIA: Suntem o țară de tranzit, nu importăm cereale ucrainene mai ieftine decât ale noastre

21 sep 2023

Croația interzice importul de cereale ucrainene

Croația se alătură celor trei state UE care, sfidând decizia CE, au interzis importul de cereale din Ucraina. Premierul croat, Andrej Plenković, a declarat că țara sa nu va importa cereale ucrainene și nu a exclus interzicerea acestor importuri, în conformitate cu Polonia, Ungaria și Slovacia.
 
Poziția și dorința Croației este că suntem o țară de tranzit, nu o țară care primește cantități enorme de cereale ucrainene mai ieftine decât ale noastre, ceea ce ar însemna că fermierii noștri au probleme, a declarat Plenković, premierul croat.
 
Croația a permis Ucrainei să folosească porturile sale maritime, în timp ce accesul acesteia din urmă la Marea Neagră este blocat de Rusia, pe fondul războiului în desfășurare al Kremlinului, scrie presa croată. .
 
Nu se știe cât de multe cereale au fost exportate prin porturile croate, dar ruta este „deja populară”, a declarat prim-viceprim-ministrul Ucrainei Iulia Svyrydenko la începutul acestei luni.
 
Bulgaria intenționează să înceteze importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina în viitorul apropiat. Așa a declarat prim-ministrul Bulgariei Nikolai Denkov după câteva ore de negocieri cu producătorii agricoli, care protestează împotriva importului de produse agricole ucrainene.
 

Bulgaria interzice importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina

Potrivit prim-ministrului, importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina va continua de îndată ce cota va fi convenită cu Kievul. El a adăugat că va discuta problema cotei cu colegul său ucrainean, scrie Agroportal.
 
Voi avea o conversație cu premierul Ucrainei, în care voi explica că Bulgaria va impune o anumită cotă la importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina. Iar importurile le vom relua după stabilirea acestei cote. În viitorul apropiat, nu vom permite importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, a subliniat Denkov.
 
Premierul este mai spune că până acum nu au fost depistate încălcări ale cerințelor privind calitatea produselor agricole importate din Ucraina. Dacă vor fi găsite, acestea vor fi returnate imediat.
 
Ministrul de Finanțe Asen Vasiliev a precizat că importul de floarea-soarelui din Ucraina va fi permis atunci când vor exista volume clare convenite între fermieri și industria prelucrătoare. Este sigur că veniturile bugetare nu vor avea de suferit.
 
loading ...