EUROPA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT MARE DE PORUMB. Prețurile sunt în continuă creștere

12 apr 2022
Prețurile porumbului sunt în creștere pe piața mondială, inclusiv în Europa. Motivul este cunoscut deja: eșecul complet al unuia dintre cei mai mari exportatori – Ucraina. Pentru europeni, asta înseamnă deficit de cele mai importante cereale furajere, iar prognozele pentru anul viitor sunt și mai sumbre. Specialiștii vorbesc despre prețuri și mai mari, transmite AGROMEDIA, cu referire la AGRIMANET.ro.

Prețurile porumbului cresc ca răspuns la întreruperea aprovizionării din Ucraina. Occidentul a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Rusiei care vor afecta furnizarea de energie și prețurile la energie. Perspectiva unei ieșiri din criză este îndepărtată. Consecințele conflictului asupra însămânțării și producției din 2022 se vor resimți în prețul porumbului.
Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, exporturile de cereale ucrainene au scăzut dramatic în martie, livrările de porumb scăzând și ele drastic. Comisia Europeană se așteaptă ca importurile europene de porumb să scadă la doar 9 milioane de tone în sezonul viitor, de la 14 milioane de tone în actualul an de comercializare 2021/22. În acest context, porumbul francez și românesc este la mare căutare pe piața europeană. Experții susțin că prețurile mari actuale sunt doar un început.

Mai mult de jumătate din importurile de porumb din UE lipsesc.

Țările UE sunt nevoite să caute alți furnizori pentru a-și acoperi nevoile de import. După izbucnirea războiului din Ucraina, UE a importat mult mai puțin porumb decât se aștepta din țări terțe (nu doar din Ucraina), relatează Benoît Fayaud, analist de piață la Strategie Grains (Tallage).
Potrivit datelor Comisiei UE, europenii importaseră în jur de 12,2 milioane de tone de porumb până pe 3 aprilie – principalii furnizori au fost: Ucraina cu 6,7 milioane tone (55%), Brazilia cu 3,3 milioane tone (14%), Canada și Serbia, fiecare cu peste 600.000 tone – iar Rusia cu 370.000 tone. Cei mai mari cumpărători au fost: Spania cu 4,9 milioane tone, Olanda cu 2,2 milioane tone, Portugalia cu 1,2 milioane, Italia cu 1,1 milioane tone și Irlanda cu 690.000 tone.

România și Franța vor avea un rol important pe piața europeană a porumbului. De la sfârșitul lunii februarie, cerealele ucrainene au fost aproape complet blocate, iar eforturile de a scoate o parte din ele pe calea rutieră sau ferată nu vor avea succesul scontat.

Totodată, acest lucru a scos la iveală mai multe deficiențe pe piața comunitară, spune Benoît Fayaud, în special un deficit structural semnificativ între cererea și oferta internă, în medie de aproximativ 13,5 milioane de tone în ultimii ani. Războiul evidențiază și vulnerabilitatea UE la importurile din Ucraina.
Prin urmare, întrebarea producătorilor de furaje este: Având în vedere deficitul de porumb ucrainean, cum se va asigura aprovizionarea până când porumbul brazilian (din a doua recoltă) va ajunge pe piețe în luna iulie?

Ucraina n-și poate vinde porumbul – porturile sunt blocate

Prețurile de export pentru porumbul ucrainean au scăzut din cauza stocurilor în creștere și a piețelor limitate. Motivul este că porumbul și alte cereale pot fi exportate în prezent doar pe calea ferată, peste granița de vest a Ucrainei, potrivit analiștilor APK-Inform. Prețurile porumbului pentru livrarea aprilie-mai la granița poloneză au variat între 240 USD și 250 USD pe tonă. Prețurile porumbului la granița cu Slovacia au scăzut la 245-260 USD pe tonă, în timp ce prețul pentru livrarea prin portul Constanța a variat între 300-315 USD pe tonă.
Potrivit agențiilor guvernamentale ucrainene, stocurile de porumb ale țării se ridicau la aproximativ 13 milioane de tone la sfârșitul lunii martie.
La sfârșitul săptămânii trecute, porumbul era expediat în porturile de export din SUA pentru 360 USD pe tonă, iar, în Franța, cumpărătorii au fost chiar nevoiți să plătească între 415 și 425 USD pentru o tonă.

EUROPA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT MARE DE PORUMB. Prețurile sunt în continuă creștere

EUROPA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT MARE DE PORUMB

Prețurile sunt în continuă creștere

EUROPA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT MARE DE PORUMB. Prețurile sunt în continuă creștere

loading ...