FERMIERII PROTESTEAZĂ LA BRUXELLES. Au dat foc la cauciucuri lângă clădirea CE

26 feb 2024
Sunt noi proteste la Bruxelles. Fermierii își exprimă nemulțumirea față de prețurile ieftine din supermarketuri și impotrurile ieftine care subminează producătorii locali. Eu ai blocat străzile și au incendiat cauciucuri, scrie NeweWeek. 
 
Protestul agricultorilor din capitala Belgiei are loc în ziua reuniunii miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. În același timp, forțele de ordine apără cu bariere de beton și sârmă ghimpată sediul Uniunii Europene.
 
Fermierii au aruncat o remorcă încărcată cu anvelope la câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, și le-au dat foc, iar poliția a adus tunuri cu apă pentru a le stinge.
 
De asemenea, agricultorii au blocat cu tractoarele zona care găzduiește instituțiile europene, la mică distanță de locul unde miniștrii europeni ai agriculturii se întâlnesc pentru a discuta un nou set de propuneri pentru a reduce presiunea asupra fermierilor. Printre acestea, reducerea inspecțiilor agricole și posibilitatea de a scuti fermele mici de anumite standarde de mediu.
 
Pe lângă anvelopele incendiate, lucrătorii agricoli au deversat îngrășământ pe străzi și au aruncat cu petarde, iar forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă pentru a dispera mulțimea.
 
Principalele nemulțumiri ale fermierilor sunt legate de acordurile de liber schimb cu țările terțe. Aceștia se tem că piața va fi inundată de produse de o calitate inferioară și implicit mai ieftine, provenite din țările unde agricultorii nu sunt obligați să respecte aceleași reguli stricte, notează Reuters.
 
Protestele de acum fac parte dintr-o serie de mitinguri și demonstrații ale fermierilor din întreaga Europă.
 
Sâmbătă, președintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat cu huiduieli și fluierături la deschiderea Târgului Agricol de la Paris, de către fermierii care susțin că nu face suficient pentru a-i sprijini. Spania, Olanda și Bulgaria au fost afectate de proteste în ultimele săptămâni, conform stirileprotv.ro.
 
La începutul acestei luni, puterea executivă a UE a renunțat la o propunere împotriva folosirii pesticidelor, ca o concesie făcută agricultorilor, care reprezintă un important grup electoral.
loading ...