MAI MULTE CULTURI AU FOST AFECTATE DE SECETĂ ȘI ÎN ROMÂNIA. Ce se va întâmpla cu prețul pâinii

05 aug 2020

Seceta nu a făcut excepții și a afectat și România. În unele zone, recolta a scăzut în jumătate comparativ cu anii trecuți, potrivit Ministerului Agriculturii. Cu toate acestea, ministrul român al agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că nu se așteaptă la o creștere a prețului la pâine. În cazul grâului, lipsa apei din sol a făcut ca fermierii să recolteze 5,5 milioane de tone, cu 4,8 milioane de tone mai puțin decât în 2019. Cele mai accentuate pierderi de producţie sunt în Dobrogea, deoarece această zonă a fost cea mai afectată. Producția medie în aceste an este de 2,9 tone pe hectar faţă de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. Ministrul Agriculturii a precizat că, la secară, producţia medie a fost de asemenea diminuată, fiind de circa 2,5 tone pe hectar faţă de 3,2 tone în 2019.

"La orz, producţia medie este de circa 2,6 tone pe hectar faţă de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%. La rapiţă, dacă producţia medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Şi aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, din cauza secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă", a declarat Oros.

Autoritățile de peste Prut susțin că este suficient grâu atât în ţară pentru consumul intern cât şi la nivel mondial, astfel că nu se aşteaptă la o creştere a preţului pâinii.

 "Consumul uman în România - îmi spun cei de la Patronatul Morăritului şi Panificaţiei - este de 2,2 milioane de tone (de grâu, n.r.) Noi, anul acesta, vom face undeva între 5,4 şi 5,6 milioane tone, deci va fi suficient pentru consumul intern. Sigur că aici se adaugă 550.000 de tone grâul de seminţe, care este foarte important. Se adaugă cam 400.000 de tone grâul care se utilizează în scop furajer, nefiind panificabil poate fi şi de o altă calitate mai slabă şi cam 400.000 de tone se utilizează pentru industria alcoolului. Deci, cam ăsta ar fi necesarul de consum intern de grâu. Restul, în fiecare an, a fost exportat de către agenţi economici, de către traderi, cei care se ocupă cu acest lucru. După cum am citit şi mi-au spus specialiştii întotdeauna preţul pâinii, preţul grâului, este dat de tot ceea ce înseamnă producţia la nivel mondial. Aşa că speranţa mea este că nu vom înregistra creşteri a preţului pâinii pentru că este suficient grâu atât în ţară pentru consumul intern, cât şi la nivel mondial", a mai spus Oros.

MAI MULTE CULTURI AU FOST AFECTATE DE SECETĂ ȘI ÎN ROMÂNIA. Ce se va întâmpla cu prețul pâinii

MAI MULTE CULTURI AU FOST AFECTATE DE SECETĂ ȘI ÎN ROMÂNIA

Ce se va întâmpla cu prețul pâinii

MAI MULTE CULTURI AU FOST AFECTATE DE SECETĂ ȘI ÎN ROMÂNIA. Ce se va întâmpla cu prețul pâinii

loading ...