MILIARDE DE TONE DE ALIMENTE ARUNCATE ANUAL. Raportul ONU prezintă date îngrijorătoare

05 mar 2021

Aproape un miliard de tone de alimente sunt aruncate anual pe glob, arată un nou studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite, informează Reuters. Raportul estimează că în 2019 au fost risipite 931 milioane de tone de alimente, echivalentul a 23 milioane de camioane de câte 40 de tone fiecare și care, puse cap la cap, ar fi înconjurat globul de şapte ori.
 
Acest studiu, realizat în comun cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi organizaţia caritabilă WRAP, mai arată că risipa de alimente este aproximativ similară în rândul ţărilor bogate şi a celor sărace.
 
Totodată, cercetările arată că gospodăriile private sunt responsabile pentru cea mai mare parte (11%) din alimentele care sunt aruncate. Urmează restaurantele şi alţi furnizori de alimente, cu 5%, şi magazinele alimentare, cu 2%. Per capita, la nivel global 121 de kilograme de alimente sunt risipite în fiecare an de către consumatori, dintre care 74 de kilograme numai în cazul gospodăriilor.
 
În 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat că o treime din alimentele produse la nivel mondial sunt pierdute sau risipite în fiecare an. FAO a calculat un Food Loss Index, care arată că aproximativ 14% din alimentele lumii sunt pierdute în faza de după recoltare şi până ajung la etapa de distribuţie.
 
Între 8% şi 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră au legătură cu alimentele care nu sunt consumate (risipite sau aruncate), o cantitate similară cu transportul rutier. Pădurile sunt defrişate, combustibilul este ars şi ambalajele sunt produse pentru a furniza alimente, care sunt aruncate. În paralel, alimentele care se alterează în gropile de gunoi eliberează mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă.
 
Directorul UNEP, Inger Andersen a apreciat că o reducere a risipei alimentare ar duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi ar însemna de asemenea că mai multă hrană este disponibilă, ceea ce ar diminua foametea la nivel mondial şi ar permite economisirea unor bani. Andersen a făcut un apel către guverne, companii şi oamenii din întreaga lume să îşi aducă contribuţia la reducerea risipei alimentare.
 
Sursa: agerpres.ro
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

OLANDA A MARCAT ZIUA NAȚIONALĂ A LALELELOR. Ce au făcut florarii și cine s-a ales cu buchete de flori

18 jan 2022

LATIFUNDIARII DIN SUA: Bill Gates, John Malone și Familia Washington Reed. Câte hectare de teren dețin miliardarii

12 jan 2022

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

12 jan 2022

ROMÂNIA SUB CODUL UNUI NOU VIRUS DE GRIPĂ AVIARĂ. Oamenii și fermele de animale sunt în pericol!

11 jan 2022

2021, AL CINCILEA CEL MAI CALD AN ÎNREGISTRAT VREODATĂ. Ce spun datele serviciului Copernicus

11 jan 2022

MILIARDE DE TONE DE ALIMENTE ARUNCATE ANUAL. Raportul ONU prezintă date îngrijorătoare

MILIARDE DE TONE DE ALIMENTE ARUNCATE ANUAL

Raportul ONU prezintă date îngrijorătoare

MILIARDE DE TONE DE ALIMENTE ARUNCATE ANUAL. Raportul ONU prezintă date îngrijorătoare

loading ...