NEGOCIERILE PENTRU PRELUNGIREA „ACORDULUI DE CEREALE” AU ÎNCEPUT LA GENEVA

13 mar 2023
Negocierile dintre reprezentanții ONU și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Verșinin, cu privire la posibila prelungire a „acordului de cereale” au început astăzi, 13 martie, la Geneva (Elveția), tansmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.

Se presupune că acordul, care a fost prelungit cu 120 de zile în noiembrie, urmează să fie reînnoit pe 18 martie.

Moscova a precizat deja că va fi de acord cu o prelungire numai dacă vor fi ridicate restricțiile care îi afectează propriile exporturi, dar mulți diplomați și înalți oficiali sunt optimiști că acordul va fi prelungit.

Oficialul comercial al ONU, Rebecca Greenspan, și șeful de asistență, Martin Griffiths, au sosit luni dimineață la sediul european al ONU din Geneva, fără niciun comentariu.

Două surse implicate în discuții au spus că acestea inițial au fost planificate să dureze doar o zi, dar ar putea fi prelungite dacă este necesar.

În același timp, prețurile grâului de la Chicago Mercantile Exchange au reacționat la începutul negocierilor cu o scădere de 0,9%, până la 6,73-3/4 USD per bushel, în timp ce contractele futures pe porumb au scăzut cu 1%, până la 6,11-1 /4 USD per bushel.

Cred că există o așteptare pe piețele de cereale ca acordul să fie prelungit, deoarece termenul limită este la doar câteva zile. Probabil că Rusia și Ucraina nu vor obține tot ce își doresc, dar cred că țările importatoare vor face lobby pentru prelungirea acordului, a declarat Matt Ammermann, manager de risc StoneX pentru mărfuri.
 
loading ...