PROGNOZE MAI MARI PENTRU RECOLTA DE CEREALE ȘI OLEAGINOASE ÎN UCRAINA. Zelenski: Negociem reluarea exportului de cereale prin porturi

05 jul 2022
Experții au îmbunătățit prognoza pentru recolta de cereale și semințe oleaginoase în Ucraina. Ținând cont de datele operaționale privind rezultatele campaniei de semănat și de condițiile agro-climatice actuale, se așteaptă ca producția de cereale să atingă 52,4 milioane de tone, transmite AGROMEDIA, cu referire la agroportal.ua.

După cum s-a menționat, în ciuda îmbunătățirii estimărilor, recolta rămâne cu 39% mai mică decât recolta brută din anul precedent.

Ținând cont de creșterea estimărilor recoltei de cereale, prognoza pentru potențialul de export, în anul 2022/23 a fost majorată la 40,6 milioane de tone, adică cu 16% mai puțin decât în ​​sezonul curent. Dar acest indicator poate fi ajustat semnificativ în funcție de soluționarea problemelor de deblocare a porturilor ucrainene și de siguranța transbordării portuare, explică experții ucraineni.

În plus, estimarea recoltei brute de semințe oleaginoase a crescut la 15,9 milioane de tone, ceea ce este cu 32% mai mică decât în ​​2021. În special, recolta de floarea-soarelui poate ajunge la 10,3 milioane de tone (-38%), iar boabele de soia - 2,9 milioane tone (-19%).

Potrivit sursei citate, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina poartă discuții cu Turcia și ONU pentru a relua exportul de cereale ucrainene prin porturi. El a vorbit despre acest lucru la un briefing de presă cu premierul suedez Magdalena Anderson.

Zelenski a subliniat că implementarea acestui proiect va fi dificilă pe alocuri, dar cu siguranță posibilă, deoarece atât Ucraina ca stat exportator de cereale, cât și fermierii care au nevoie de export pentru a se pregăti de semănat anul viitor sunt interesați de acest lucru. Zelensky a mai amintit că 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în țară.

Într-adevăr, în prezent negociem cu partea turcă și cu ONU. Reprezentanții noștri sunt responsabili pentru siguranța cerealelor care ies din porturile noastre. Dar este foarte important ca cineva să garanteze siguranța navelor din anumite state care vor veni la noi pentru a încărca un produs alimentar, cu excepția Rusiei, în care nu avem încredere, a spus președintele.

El a menționat că ONU în acest proces ocupă o poziție de conducere și nu acționează ca moderator: „Par gata să conducă acest proces”.

Ucraina nu pierde timpul și lucrează pe diverse căi, atât feroviare, cât și fluviale, pentru exportul cerealelor noastre. Creștem exporturile zilnic, a adăugat Zelensky.
loading ...