ROMÂNIA, CEL MAI MARE PRODUCĂTOR DE NUCI DIN EUROPA, ar putea ajunge din nou anul acesta la o producție de 51.000 de tone

10 nov 2021

România, cel mai mare producător de nuci din Europa, ar putea ajunge din nou anul acesta la o producție de 51.000 de tone, după o scădere de 2,5% în 2020. Fermierii dețin peste 2 milioane de arbori, dar exploatațiile sunt mai degrabă mici, iar investițiile recente se rezumă la livezi de cel mult 5 hectare, din cauza subfinanțării sectorului.
România a devansat Franța în topul producătorilor de nuci în 2017 și de atunci se fac tot mai multe investiții în acest sector.  Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, și implicit culturile pe suprafețe mai s-au înmulțit.

Conform celor mai recente date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), producția de nuci estimată pentru România în anul de marketing 2021/2022  este de 51.000 de tone, cu 1,5% peste nivelul din 2020. Anul trecut, producția locală a scăzut cu 2,6% din cauza deficitului de precipitații, până la 50.300. În 2019, producția României a fost de 51.600 de tone, cu 16. 600 de tone peste ce a raportat Franța. Pentru 2021 diferența estimată este de 10.200 de tone.

„Producția este bună anul acesta. Au fost ceva probleme local, cu grindina și atacurile bacteriozei, dar per total producția este bună. În livada noastră a exitat un spor de producție, cu mențiunea că livada noastră nu a ajuns la maturitate, suntem undeva la început, în anii 4-6” a declarat pentru ECONOMICA.NET Radu Câmpean, consultant Nucifere Regia, una dintre cele mai mari pepiniere din România, cu sere de sădire și dezvoltare a unor soiuri de nucă tradiționale românești.

Anul trecut, livada Nucifere Regia, care produce în sistem ecologic, a avut o producție medie de aproximativ 1 kg de nucă per pom. În ceea ce privește piața de desfacere și prețurile, consultantul susține că există atât cerere cât și un trend pozitiv din punct de vedere al prețurilor.

„Nuca este  un produs cerut la export, iar prețurile sunt în creștere față de anul trecut, undeva la 35 de lei miezul de nucă din  flora spontană. La nuca de livadă prețul a ajuns la 9-10 euro kilogramul de miez sau între 2,5 și 3 euro nuca în coajă. Avem deja foarte multe cereri de ofertă din Germania, Franța și Arabia Saudită, dar momentan folosim nucile din livadă în propria pepinieră, ca port-altoi”, mai explică reprezentantul Nucifere Regia.

Potrivit datelor furnizate Economica de Institutul Național de Statistică, în prima jumătate a acestui an, România a exportat peste 3.600 de tone de miez de nucă, în valoare de 15,8 milioane de euro către destinații precum Germania, Franța, Olanda, Austria, Italia. La acestea se adaugă exporturi nesemnificative de nucă în coajă- de 1 tonă către Regatul Unit și Franța.

De asemenea, în 2020, exporturile de miez a u totalizat peste 5.200 de tone, în valoare de 25 de milioane de euro.

sursa:economica.net

ROMÂNIA, CEL MAI MARE PRODUCĂTOR DE NUCI DIN EUROPA, ar putea ajunge din nou anul acesta la o producție de 51.000 de tone

ROMÂNIA, CEL MAI MARE PRODUCĂTOR DE NUCI DIN EUROPA, ar putea ajunge din nou anul acesta la o producție de 51

000 de tone

ROMÂNIA, CEL MAI MARE PRODUCĂTOR DE NUCI DIN EUROPA, ar putea ajunge din nou anul acesta la o producție de 51.000 de tone

loading ...